Norske Spania-skoler er lei av rot og surr fra Fylkesmannen

Ber om å bli overført til Utdanningsdirektoratet.

Spaniaavisen

Publisert 5. juni 2013 13:05

COSTA BLANCA

Utenlandsskolene vil ikke lenger ligge under Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Dette skyldes eksamensrot år etter år. I år var det så vidt 10. klassingene fikk muntlig eksamen.

Viserektor og eksamensansvarlig ved Den norske skole Costa Blanca, Nils P. Lie-Gjeseth tar bladet fra munnen og kritiserer sine nærmeste overordnede skolemyndigheter i Norge – Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

GNUF (Godkjente Norske Utenlandsskolers Forening) har nå sendt brev til Utdanningsdirektoratet og Riksrevisjonen der de kommer med et krystallklart ønske om å bli overført fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus til Utdanningsdiektoratet.

Les også: Norske myndigheter forsinker norsk skoleåpning på Costa Blanca

– Når det gjelder eksamen for videregående skole er det Akershus vi samarbeider med. Her har det aldri vært noen problem de siste ti årene. Men når det gjelder eksamen for grunnskolen er det Oslo vi har med å gjøre, og der er hverdagen en helt annen. De roter, overholder ikke egne frister og surrer. Slik har det vært de siste seks årene. Hvert år lover de bot og bedring men ingen ting skjer, sier en oppgitt og irritert viserektor, Nils P. Lie-Gjeseth til Vikingposten.

– I fjor fikk vi til og med nye retningslinjer fra Oslo der de listet opp frister for innleveringer. Vi skal levere inn alt til dem innen 1. mars, og de skal komme med alle fagene og sensorene til oss innen 1. mai. I år fikk vi informasjonen fra dem natt til 30. mai på email. En måned for sent, og bare ett døgn før vi måtte ha avlyst hele muntlig eksamen for 10. klasse, sier Lie-Gjeseth.

Bli venn av Vikingposten og Spaniaavisen på Facebook

Dette gjelder for alle de norske utenlandsskolene og ikke bare de tre som er på Costa Blanca. På Kanariøyene klarte til og med Fylkesmannen i Oslo og Akershus å sende eksamenene til feil person.

Utdanningsdirektør Grete H. Parr beklager rotet og alle forsinkelsene. Hun sier hun kun har vært ansatt i stillingen siden oktober i fjor og dermed ikke kan ta ansvaret for tidligere år.

– Jeg beklager vi har vært veldig sent ute med å overholde fristene vi selv har satt opp. Personalsituasjonen her på kontoret er vanskelig. Vi har mange sykemeldte og en del nye folk. I tillegg har vi begrenset med midler, men vi får snart tilsatt flere nye medarbeidere. Vi skal svare på kritikken, og gjøre så godt vi kan ovenfor utenlandsskolene, sier Grete H. Parr til Vikingposten.

– Jeg vil påstå at de glemmer utenlandsskolene. Hadde skolen i Oslo opplevd slik rot med eksamen hvert eneste år hadde det blitt umiddelbar oppvask. Vi føler vi blir plagsomme for Fylkesmannen i Oslo og Akershus når vi henvender oss til dem. De er tross alt vår rådgivende myndighet i Norge.

– Dessuten er dette også en økonomisk belastning for oss. Hadde vi fått beskjed en måned tidligere, da vi egentlig skal ha beskjed om hvilke sensorer som skal ned hit, kunne vi bestilt flybilletter langt billigere enn nå, sier Lie-Gjeseth.