Norske skoler på Costa Blanca har kjøpt hjertestartere

Her blir de kurset i livreddende førstehjelp.

Terje Aspdahl

Publisert 14. november 2013 06:27

QUESADA

Einar Irjan Ananiassen er instruktør, korpsleder i Laksevåg Røde Kors Hjelpekorps og nestleder i Røde Kors Ambulansen i Bergen. Denne uken har han vært travelt opptatt på Costa Blanca med kurs hvor fokus er på livreddende førstehjelp og opplæring i bruk av hjertestarter.
– Grunnleggende livreddende førstehjelp handler om å kjøpe seg tid frem til ambulansepersonellet er på plass. Noen ganger kan det bli for sent for den som trenger hjelp, om ingen på stedet behersker førstehjelp. Derfor er det positivt at flere norske bedrifter i Spania velger å investere i førstehjelpskunnskapene til sine ansatte og i hjertestartere. Dette er relativt rimelige investeringer som redder liv, sier Einar Irjan Ananiassen.

Søndag ettermiddag var det lærere ved Den norske skolen i Rojales som fikk både nyttig og nettopp livreddende opplæring. Rektor Signy Munkeby fikk også overlevert en bestilt hjertestarter.

– Vi har investert i hjertestarter ved skolen og i forbindelse med innkjøpet fikk, i første omgang, de fast ansatte lærene tilbud om kurs. Vi hadde ti plasser og de ble besatt straks, forteller rektor Signy Munkeby. 

Les også: Den norske Rojales-skolen ble offisielt åpnet

Lærer Truls Ola Aashagen har gjennomført et førstehjelpskurs tidligere. Han stilte likevel opp på skolen søndag ettermiddag.

– Nå når skolen har kjøpt inn hjertestarter må vi kunne bruke den. Så selv om jeg har gjennomgått et førstehjelpskurs tidligere er dette noe jeg ville ha med meg. Ved riktig bruk vet vi at dette apparatet redder liv, sier Aashagen.

Einar Irjan Ananiassen ser gjerne det kan bli flere turer til Costa Blanca og kursing i å redde liv.

– Dette er det første av tre kurs denne uken. Mandag er det Den norske skolen Costa Blanca i Alfaz jeg skal besøke og tirsdag er det et fysioterapisenter i Albir som skal ha hjertestarterkurs. I løpet av de fem siste årene har en hjertestartet sunket til en tredjedel av prisen. I 2008 kostet den 30.000 norske kroner, nå koster den 10.000. Det kan være en billig forsikring, sier Ananiassen.