- Norske reiseforsikringsselskap er naive

Privatsykehusene tvilholder på pasienter som blir overbehandlet.

Spaniaavisen

Publisert 16. januar 2013 16:05

COSTA BLANCA

Gode reiseforsikringer gjør det fristende for private sykehus i utlandet å holde litt lengre på norske pasienter. Lege Vidar Hjelset mener forsikringsselskapene er alt for naive.

– Vi har et eget kontor i Spania som utelukkende jobber med å justere regningene fra privatsykehusene, forteller assisterende informasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland til Vikingposten.

Hun sa tidligere denne uken til Dagsavisen at de på Spania og på Kypros avkorter fakturaene fra sykehus med 15-20 prosent på grunn av at det er foretatt undersøkelser som ikke er i henhold til diagnosen personene hadde da de ble innlagt.

Les også: Legesentrene kan bli stengt om natten

I følge Vennesland er det på Gran Canaria, Benidorm/Alicante, Tenerife, Mallorca og Kypros nordmenn blir utsatt for mest overbehandling.

– Har dere erfaringer med overbehandling på de fem private sykehusene i Benidorm/Alicante?
– Jeg kan ikke uttale meg om enkeltsykehus. Det jeg sier er generelt om overbehandling ved sykehus på de fem stedene jeg nevnte over, sier Vennesland til Vikingposten.

Lege Vidar Hjelset er den eneste helnorske legeklinikkene i Albir. Salus eies av Dr. Ana Paz og Costa Blanca Klinikken eies av Dr. Francisco José Montañés Arnal. Men det jobber norsktalende personale på begge klinikkene.

Hjelset er også den eneste som ikke har noen avtale med de to private sykehusene i Benidorm eller noen av de tre i Alicante. Han har over 12 års erfaring som lege på Costa Blanca.

Leiebil med fri kilometer, gratis norsk servicetelefon og prisgaranti. Noen bedre?

– I forhold til andre utenlandske reiseforsikringer opplever jeg de norske reiseforsikringsselskap som naive. De utenlandske er langt strengere etter mine erfaringer. Pasienter som er fra andre land enn Norge, og som oppsøker min klinikk, er redde for å bli innlagt. De tror forsikringsselskapet deres ikke vil dekke en eventuell innleggelse. Når det gjelder de norske reiseforsikringene, stilles det nesten ikke spørsmål, sier Hjelset og spør hvorfor er det tre klinikker som kaller seg norske i Albir?

– Hvorfor er det ikke en hollandsk eller internasjonal? Dette sier vel litt om markedet med norske kunder med forsikring. Nordmenn utgjør ikke mer enn litt over ti prosent av befolkningen i kommunen, sier Vidar Hjelset.

Pasientkoordinator Svein Carlo Bjerke ved Hospital Clinica Benidorm kjenner ikke igjen problemene forsikringsbransjen kommer med. Han sier sykehuset har et utmerket forhold til blant andre Europeiske reiseforsikring.

Les også: Alicante-provinsen har Spanias dyreste bensin

– Nei, jeg kjenner absolutt ikke igjen problemstillingen med at vi skal tviholde på pasientene. For oss er det viktig å få pasientene fort inn og ut. Akkurat som en taxi. De tjener mest på korte turer. Når det gjelder avkortning i våre regninger til forsikringsselskapene er det et problem vi sjelden eller aldri opplever, sier Svein Car1lo Bjerke til Vikingposten.

Europeiske har tall som tyder på at en tredel av de 3000 som blir lagt inn på sykehus i disse landene får mer behandling enn det de behøver.

– Dette koster oss et sted mellom ni og tolv millioner kroner i året, sier Vennesland, og forteller om en pasient med et benbrudd som måtte gjennom lungeundersøkelse.