Norske boligkjøpere i Spania blir bare yngre og yngre

...men nå er de litt avventende.

Terje Aspdahl

Publisert 13. november 2015 08:34

TORREVIEJA/ROJALES

Tor Kulsveen startet boligformidleren Kulsveen S.L. i år 2000. Nå 15 år senere driver sønnen Werner Bigseth fimaet i beste velgående.

Kulsveen S.L. kan i år feire 15 år i bransjen som boligformidler i Spania. Selskapet har vært med på flere opp- og nedturer gjennom disse årene, og firmaet har kunnet vise til overskudd i alle de første 15 årene. 

– Selskapet ble startet av faren min, Tor Kulsveen, i 2000, men jeg overtok som daglig leder i 2005. Tor er i dag pensjonist, men liker å bidra i den daglige driften når han er i Spania, forteller Werner Bigseth til Vikingposten.

Det er Werner og Tor som driver med aktivt salg av nye og brukte boliger i Spania, men de har også et godt agentnettverk i Norge, som sørger for god tilgang på kunder fra nord.

Ser du etter bolig? Sjekk ut disse prospektene

– I dag formidler vi boliger fra Alicante i nord til La Manga i sør. Det er viktig å avgrense seg noe geografisk, slik at man har full kontroll på hva som skjer i markedet, som å ha nær kontakt med utbyggerne. Det er viktig, sier Bigseth.

Kulsveen S.L. selger i hovedsak til nordmenn, og ble ikke i like stor grad berørt av nedgangstidene i Spania og i Europa generelt. 

– Nordmenn har hatt god kjøpekraft gjennom hele «krisen», men mange er akkurat nå litt avventende med kjøp av Spania-bolig, og det er på grunn av meget svak kronekurs. Det er en situasjon man kan gjøre veldig lite med, men man blir vant til slike svingninger i markedet. Vi har en variert arbeidssituasjon med travle og ikke fullt så travle perioder, sier Bigseth.

Les også: Innfører skatt på boliger som står tomme

Werner, som nå er i sitt 11. år i Spania, sier det har vært en gradvis utvikling med hensyn til hvem som kjøper bolig i Spania. 

– En av de største forskjellene fra da jeg begynte med boligsalg er at stadig yngre par kjøper seg nå «hytta» i Spania. Disse har sett mulighetene med et meget godt flytilbud hit til regionen. De kommer nå på langhelg til Spania, isteden for en fire til fem timers kjøretur i kø til den norske fjellheimen.

– En annen litt morsom detalj er at alle kundene nå må ha internett installert fra samme dag de flytter inn – og dette gjelder alle aldersgrupper. Norske TV-kanaler er fortsatt viktig for de fleste, men kundene setter nok i dag tilgang på internett som prioritet én, slik at de kan holde kontakten med familie og venner på sosiale medier og over IP-telefoni.

Både far Tor og sønn Werner er lidenskapelig opptatt av fotball, og er en betydelig bidragsyter i det lokale fotballmiljøet i Los Montesinos.

– Vi var en av pådriverne til at HamKam etablerte sitt eget fotballakademi her i Spania. Vi er også hovedsponsor for dette akademiet, så når det ikke går i eiendom, er det fotball som står i fokus. Vi har også startet en egen Facebook-gruppe for fotballinteresserte i vårt område, og 5. desember reiser 55 fotballglade (les:gale) personer på tur til Valencia når Barcelona kommer på besøk.

Werner Bigseth har med andre ord ingen problemer med å fylle fritiden…