Norskdrevet hostal satser på kursvirksomhet med fokus på mat og helse

…og nå vil nordmennene også åpne restaurant.

Spaniaavisen

Publisert 25. februar 2014 09:13

VILLAJOYOSA

I sentrum av gamlebyen i Villajoyosa vegg-i-vegg med mat- og grønnsaksmarkedet og kun 250 meter fra en nydelig to kilometer lang sandstrand ligger det norskdrevne hostalet El Mercat.

Hostalet El Mercat drives av lege og kostholdsekspert Sofie Hexeberg, hennes mann Erik Hexeberg som også er lege, daglig leder og kokk Nils Erik Egeberg og Ingun M. Kvivik.

De startet opp for litt over et år siden og tilbyr et rikt utvalg av kurs basert på mat og helse. De leier også ut hostalet som kurssted til lag og foreninger, og i forbindelse med selskaper og bryllup. Naturlig nok driver de «normal» hostalvirksomhet med utleie av rom med frokost. 

Interessert i det som skjer i Villajoyosa?  Få full oversikt her

Daglig leder og kokk Nils Erik Egeberg sier til Vikingposten at det hele begynte da han jobbet som kjøkkensjef på Solgården og møtte stadig på personer som slet med kostrelaterte sykdommer. 

– Jeg begynte selv å bli litt plaget av sykdom og ønsket å forbedre kostholdet av helsemessige årsaker. Jeg var aktiv, men vekten stod stille og jeg tenkte at noe måtte være feil med kostholdet. Jeg søkte på nettet etter Fedon Lindberg og kom over boken til lege og kostholdsekspert Sofie Hexeberg som blant annet drev livsstilskurs basert på lavkarbokost. Jeg tok kontakt og reiste til Norge for å besøke henne. Da kom ideen opp om å holde kurs på Solgården, sier Egeberg.

Flere kurs ble holdt, men de fant ut at de kanskje skulle satse på et eget sted for kursvirksomhet da det etterhvert ble for kostbart og upraktisk.

–  Ved en tilfeldighet kom jeg over dette hostalet og da begynte ideen å få mer kjøtt på bena. Nå har vi drevet hostalet og holdt på med kursvirksomhet her siden 8. mars i fjor, sier Egeberg, som selv også forandret kostholdet og gikk ned 25 kilo i løpet av et halvt år og ble kvitt helseplagene.

Finn hjelp i vår bransjeguide – en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca

Egeberg har bodd ni år i Villajoyosa og kjenner veldig godt til området. Hostalet har en perfekt plassering og ligger sentralt i gamlebyen vis a vis mat- og grønnsaksmarkedet. Hostalet er totalrenovert og har 40 dobbeltrom med eget kjøkken og kurssrom.

– Vi har hatt overskudd etter et år med drift og det er jeg veldig fornøyd med. Akkurat nå holdes det fotokurs her med journalister fra Norge. Vi holder åpent som et hostal når det ikke er kursvirksomhet og også under kursene hvis det er ledige rom. Her har vi både norske og spanske gjester. Du kan melde deg på kurs eller kjøpe et opphold med egne kurs eller konferanser og da hjelper vi også til med å lage et tur- og sightseeingprogram i området for de som ønsker det, sier Egeberg.

I år holdes det 30 forskjellige typer kurs på hostalet. Cirka 50 prosent av dem er i egenregi. Åtte av kursene er livsstilskurs som blir holdt av ekteparet Hexeberg. De andre kursene har hovedsakelig fokus på forskjellige typer treningsformer som deleier Ingun M. Kvivik har ansvaret for samt matlaging.

– Jeg holder forskjellige typer matkurs, rawfood, tapaskurs og lavkarbo. Markedet rett over gaten med et fantastisk utvalg av frukt og grønt, fisk og kjøtt, er drømmen for en kokk. Min lidenskap er å lage mat og jeg er opptatt av helse, ikke slanking. Vektreduksjon er bare en bonus, sier Egeberg.

Egeberg røper overfor Vikingposten at i midten av juni åpner de restaurant i tilknytning til hostalet. Den skal foreløbig holde åpent i sommermånedene når det ikke er kursvirksomhet.

– Jeg skal være kjøkkensjef og det gleder jeg med stort til. Det blir et internasjonalt kjøkken med fokus på middelhavsmat. Restauranten skal holde åpent fra klokken 19.00 – 23.30 hver dag. Vi har lisens for 100 personer, men vi starter med 50 og ser hva som skjer fremover. Jeg føler at vi er på rett spor som er basert på tilbakemeldinger vi får. Det skal bli ekstra spennende når vi nå også starter opp restaurant, sier Egeberg.