Norsk kvinne reddet brite fra drukningsdøden

...og nordmann som var involvert i redningsoperasjonen, havnet selv på sykehus.

Spaniaavisen

Publisert 25. mai 2011 20:17

ORIHUELA COSTA

På ferie i Torrevieja fikk sykepleier Else Sandvand (55) virkelig bruk for sine førstehjelpskunnskaper. Hun reddet livet til en 48 år gammel britisk dame som holdt på å drukne.

Forrige lørdag holdt det på å gå fryktelig galt for et britisk ektepar som var ute og svømte i de sterke strømmene på stranden i La Zenia. Den 48 år gamle damen fikk panikk i vannet og ble reddet på land av andre badende, og fikk livreddende førstehjelp av sykepleier og førstelektor ved Universitetet i Agder, Else Sandvand fra Kristiansand.

På jakt etter leiebil i Spania? Gratis norsk servicetelefon – prisgaranti – sjekk tilbudet her

– Vi hadde akkurat spist lunsj på en restaurant like ved stranden, og ville ut og bade etter det gode måltidet. Men da vi kom ned på stranden ble vi møtt av en mann i vannkanten som var helt blå og blek i ansiktet. Han sa på norsk at det var flere ute i vannet, og at han hadde prøvd å redde dem. Like ved oss begynte så en dame med hjerte- og lungeredning av en annen dame. De fikk ikke luft i denne damen, og jeg skjønte umiddelbart at hun var full av vann. Den 48 år gamle damen så rett og slett død ut i øynene. Jeg dyttet folkene til siden og sa på engelsk at jeg var sykepleier. Jeg fikk damen over på siden, og tømt henne for store mengder vann. Like etterpå startet jeg med hjerte- og lungeredning. Etter kort tid så jeg bevegelse i munnvikene og hun begynte å puste selv, men hun så fortsatt død ut i øynene. Jeg fikk også gitt beskjed til folkene rundt oss om å ringe ambulanse og politi, forteller Else Sandvand til Vikingposten.

Les også: To nye drukningsulykker søndag

Dramatikken fortsatte da ambulansepersonell var på plass. Da de skulle ta kvinnen i ambulansen stanset hjertet hennes.

– De satte straks i gang med hjertestarter, og fikk hjertet til å slå. Jeg vet at hun pustet selv og hadde både blodtrykk og puls da hun ble kjørt til sykehuset, forteller Sandvand.
Etter det Vikingposten kjenner til er den 48 år gamle damen fra Storbritannia i god form nå etter noen dager på sykehus i Torrevieja. Som mange andre hadde det engelske paret blitt overrasket av kraftige understrømmer.

Trond Lundberg (53) var en av de første som kom til den engelske kvinnen i vannet. Men han måtte raskt gi opp redningsforsøket, og konsentrere seg om å
berge eget liv.

Les også: Flere nestenulykker på La Zenia-stranden

– Jeg klarte å få tak i damen, og prøvde å svømme innover med henne på ryggen. Men hun var i skikkelig panikk, og strømmene var så kraftige at jeg klarte ikke å holde oss over vannet. Jeg måtte rett og slett ta et valg om å redde meg selv. Da jeg kom på land var jeg helt utslitt, og ble faktisk kjørt til sykehuset for en sjekk. Det var et helvete rett og slett ute i de sterke strømmene, sier Trond Lundberg til Vikingposten.

Nå går han ut og advarer folk mot de sterke strømmene som kan være bare 20 meter utenfor vannkanten på Costa Blancas strender.

– Stranda på La Zenia var full denne lørdagen. Og det var verken flagg eller livreddere på plass. Egentlig en skandale. Spanske myndigheter kan ikke regne med at turister, som ikke kjenner til forholdene i vannet, skal finne ut av dette selv, sier Lundberg.

Hele denne saken kan du lese i dagens utgave av Vikingposten. Den kan du laste ned gratis her fra klokken 15