Norsk kvinne drapstrues for sin skolekamp

Trebarnsmoren Kristin Tennebø Holslag blir truet på livet for sin kamp for mer spansk og mindre valensiansk i skolene.

Spaniaavisen

Publisert 13. juli 2017 09:11

ALFAZ DEL PI

Helt siden Utdanningsrådet i Valencia bestemte seg for å innføre mere valensiansk i skolene i Valencia-regionen i februar i år, har Kristin Tennebø Holslag kjempet for at barna hennes skal kunne fortsette å studere på spansk.

Tennebø Holslag har tre barn, som alle har spansk nasjonalitet. To av dem går på Raco-skolen i Albir og har hittil studert på spansk, og datteren hennes skal begynne på Infantil til høsten. Etter at den nye loven om å studere på valensiansk kom, betyr dette blant annet at datteren hennes vil få kun fire timer med spansk hver uke, mot 21 timer på valensiansk.

– Frem til nå har det vært slik at barna obligatorisk har måttet lære seg valensiansk, noe jeg overhodet ikke har noe imot, og noe som de fleste av foreldrene synes er greit. Det vi ikke forstår er hvorfor barna våre nå blir fratatt rettigheten til å lære spansk. Vi bor i Spania, og slik vi ser det, er det mest naturlige at våre barn lærer det offentlige, nasjonale språket.

Bakgrunn: Må lære valensiansk mot sin vilje: – Det er hårreisende

Hun understreker at dette ikke er en sak som bare skandinaver og andre utlendinger kjemper for.

– De fleste spanjoler er enige med oss som jobber i plattformen Idiomas y Educacion for å stoppe den nye loven. De vil også at barna deres skal studere på spansk. De ønsker at barna deres i fremtiden skal ha muligheten til å velge å studere på et spansk universitet, og da må de kunne snakke godt spansk.

I den siste tiden har den unge trebarnsmoren vært en etterspurt person i spanske nasjonale medier, som har full forståelse for saken hun og de andre foreldrene med barn i offentlige skoler i Alfaz del Pi kjemper for.
– Jeg har blitt kontaktet av både radio og aviser, og den store nasjonale avisen El Español gjorde et langt intervju med meg i Madrid for en uke siden. Men problemet som oppstår nå, er at jeg mottar klager og trusler fra forskjellige hold. Jeg har blitt beskyldt for å være betalt av det spanske regjeringspartiet Partido Popular, og jeg har også mottatt drapstrusler.

Sett denne? Denne bagasjen ble for drøy for politiet på Alicante-flyplassen

Hun puster dypt mens hun rister på hodet.
– Senest i dag fikk jeg en melding fra en som skulle sende meg ut av landet, og fra en annen som sa han skulle drepe meg foran regional utdanningsråd Vicent Marza, som står i spissen for den nye loven. Jeg holdt på å svime av da jeg først leste det, det virket så uvirkelig at noen kunne komme med noe sånt.

El Tribunal Superior de Justicia i Valencia stoppet 24. mai det nye utdanningsdekretet som tvinger barna til å studere på valensiansk, basert på vurderingen at det kan føre til alvorlige følger som det vil bli umulig å rette på, og fordi det går imot elevenes interesser og rettigheter. Utdanningsrådet anket saken, men tapte den, og har anket på nytt, og for øyeblikket må elevene studere på valensiansk til en endelig beslutning blir tatt.

– Mange foreldre har nå tatt barna sine ut av de offentlige skolene i Alfaz del Pi, og har valgt å plassere dem i private skoler, hvor de kan fortsette å studere på spansk. Men hva med dem som ikke har råd til dette? Frem til dags dato så har folk kunne velge om de ville studere på spansk eller valensiansk, og det har fungert veldig godt. Alt vi ønsker er at det skal fortsette å være slik, avslutter den norske kvinnen fortvilet.