Norsk jul i spansk hus

For tiende gang har Synnøve Nordahl fra Halden pyntet leiligheten i Torrevieja til jul. Det er like moro hver gang.

Spaniaavisen

Publisert 17. desember 2010 18:48

TORREVIEJA

Og nå kan hun ikke tenke seg å feire jul i gamlelandet.

Allerede tidlig i desember går Synnøve Nordahl i gang med julepyntingen. I løpet av det seks uker lange oppholdet midtvinters er hun alene noen uker mens mannen må på jobb i Norge. Da pynter hun leiligheten fra gulv til tak.

– I år har jeg selskap av faren min. Han skal feire julen sammen med oss her. Pyntinga er noe jeg gleder meg til hvert år. Siden vi har holdt til her i jula i så mange år, knytter det seg minner til alt jeg setter fram. For ti år siden var det ikke mye julepynt å få tak i i forretningene her. Nå bugner det, men ikke så tidlig som hjemme i Norge, det er bare fint, mener Synnøve Nordahl.

Les også: Får hjelp av læremesteren i julestria

Pynten er litt spansk og litt norsk. Juletreet har de tatt med fra Norge. De spanske utgavene av den eviggrønne plasterstatningen er ikke like naturtro, ifølge Nordahl.

– Maten og gavene må planlegges nøye. Vi kjøper svinneribbe og steik hos en tysk slakter i byen her. Det er fine varer. Andre ting må slekt og venner ta med seg fra Norge. Vi pleier å ha en gedigen, meget sen lunsj lille julaften. Da koser vi oss dagen før dagen. Feiringa er totalt norsk, men vi stresser overhodet ikke, som vi brukte å gjøre i Norge. Det har noe med klimaet å gjøre. Vi tilbringer veldig mye tid utendørs når vi er i Spania. Jula er intet unntak. Når julemiddagen er fortært, og pakkene åpnet går vi oss en lang tur. Det er godt å strekke på kroppen etter all maten, sier Synnøve.

Trenger du hjelp? Sjekk ut næringsdrivende i vår bransjeguide

Far, Egil Knutsen er enig. Han har tilbrakt flere juleferier i Spania, og trives med det. Han nyter godt av milde dager og godt samvær med familien i stedet for den strenge vinterkulda som herjer i Norge.
For øvrig er Synnøve og mannen, Tor, populært vertskap når det inviteres til julefeiring. Bare en gang på alle disse årene har de to tilbrakt jula alene i Spania-boligen sin.

Juletreet til Synnøve er pyntet med norske flagg og juletrekuler fra Norge. Hun har lett overalt for å finne spanske flagg til juletreet også. Det hadde passet seg fint. Det har ikke vært å oppdrive. Hvis noen lesere har funnet spanske juletreflagg vil Synnøve veldig gjerne vite hvor. Det er nesten det eneste som mangler for å gjøre julestua i Spania fullkommen.
– Nå gleder jeg meg bare til mannen min kommer tilbake, så kan jula starte. Det blir helt sikkert trivelige dager i år også, men rusletur på kirkeplassen for å se på julekrybba og all kosen inne, sier Synnøve Nordahl til Vikingposten BOLIG.