Norsk familie ga bort historisk bildesamling

Etter 30 år i Spania oppdaget den norske konsulen i Valencia den lille steinete kyststripen les Rotes i Dénia.

Spaniaavisen

Publisert 22. oktober 2014 21:23

Stedet, omgitt av vinranker og Johannesbrødtre, var paradiset familien hadde lett etter, og her ville de bli.

Dette var i 1920-årene og konsulen var Jørgen Andersen. Hans svenske kone Ragnhild fotograferte og etterlot seg et unikt fotomateriale fra området i tiden mellom 1925 og 1929.

Kristin Lolita Milnes Andersen, barnebarnet til Jørgen og Ragnhild Andersen arvet seks album med 795 bilder fra sin bestemor, unike øyeblikksbilder fra en svunnen tid. Sist uke donerte hun bildene til Arxiu de Dénia (Byarkivet).

Bildene gir ifølge Informacion et inntrykk av et lykkelig og kanskje litt enkelt og idyllisk Dénia. Byen hadde den gang ingen ide om turistframtiden som ventet. 

Ragnhild Andersens fotografier dokumenterer dagligliv og høytid. Bildene fra familiens paradis i les Rotes er fra tiden lenge får kystlinjenen ble utbygd med boliger og invadert av turister.

Bli venn med Vikingposten og Spaniaavisen på Facebook

Det er også bilder fra Cova Tallada hvor familien dro på badeturer og fra utfluktene hvert år 2. august til klosteret la Mare de Déu dels Ángels. Hun tok også bilder på playa de la Grava, i Xabia, Moreira og Calpe.

Barnebarnet Kristin Milnes forteller til Informacion at hun kjenner seg hjemme i les Rotes og kjenner seg som "norsk-rotersk".

Familien har i alle år hatt et nært forhold til området som de kun forlot under borgerkrigen. Mens familien var utenlands var bildene gjemt bort i huset i les Rotes. Gleden var stor da familien fant dem intakt da de vendte tilbake.

Ragnhild Andersen bodde alle år i Dénia hvor hun døde i 1992 i en alder av 94 år.