Arkivet

Norsk corona-sertifikat skal være klart i juni


COSTA BLANCA

Helsemyndighetene i Norge jobber videre med en verifiserbar versjon av coronasertifikatet. Denne versjonen skal etter planen være ferdig tidlig i juni, og vil være egnet for å bruke innenlands.

Den siste versjonen, som etter planen kommer i slutten av juni, skal være i tråd med alle EU-krav og brukes i utlandet.

– Den vil man også kunne bruke ved reise til andre land, dersom det blir stilt krav om at man må være vaksinert, ha negativ test eller ha hatt korona for å kunne komme over grensen eller unngå reiserestriksjoner som for eksempel karantene, sier helseminister Bent Høie.

Den delen som handler om reising ses i sammenheng med arbeidet i EU om et felles-europeisk rammeverk for koronasertifikat.

– Når vi åpner grensene igjen, må vi ha et system som vi kan stole på – hvor folk ikke kan jukse og legge frem falsk dokumentasjon på at de er vaksinerte, understreker Høie.

– Vi er enige med rådene vi har fått fra helsemyndighetene om at coronasertifikat kan brukes for å ha større offentlige arrangementer, cruise og pakkereiser. Regjeringen har imidlertid større ambisjoner for bruken. Vi vil for eksempel også vurdere om sertifikatet kan brukes lokalt der det er strengere regler enn de nasjonale. Det er mange spørsmål som må avklares før vi endelig konkluderer, sier statsminister Erna Solberg.

Les mer om:

Reise