Arkivet

Norge vil legge totale smittetall til grunn for Spania


OSLO/COSTA BLANCA

Valencia-regionen har hatt de laveste smittetallene i Spania i flere måneder. Det hjelper lite når norske myndigheter gjør sin vurdering.

Fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet bekrefter overfor Vikingposten at det er  uaktuelt å vurdere smitteraten i de ulike regionen. Fortsatt vil man vurdere Spania under ett når det kommer til røde eller grønne land.

– Regjeringen har bestemt at vi gjennom hele pandemien skal vurdere landene i Norden på regionsnivå og resten av Europa på landnivå. Årsaken til dette er primært at det er vanskelig for oss å kontrollere data fra et stort antall regioner i mange land i Europa, og krevende å kunne kommunisere dette konsistent hver uke til befolkingen, sier Forland.

Norges beslutning får konsekvenser for de som ønsker å reise til og fra Valencia-regionen.  Onsdag var smitteraten i Valencia-regionen på 30,75 smittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. Det er til liten nytte, for å si det sånn, for gjennomsnittet for Spania er nå 126 smittede per 100.000 de siste 14 dagene.

– Det som fremdeles gjelder er Utenriksdepartementet sine reiseråd om at man ikke skal foreta unødvendige reiser til utlandet. For å kategoriseres som gult land gjelder under 25 nye smittetilfeller pr 100 000 siste 14 dager, og under fire prosent positive tester. I tillegg gjøres en helhetsvurdering.

- Er det noe i veien for at fullvaksinerte som også har reiseforsikring drar til «feriehuset» på Costa Blanca? – Fortsatt gjelder at man må forholde seg til smittevernregler både i landet som man reiser fra og i landet som man reiser til. UDs reiseråd gjelder fremdeles, men vi antar at det kan bli lettelser i reiserådene når et coronasertifikat er på plass.

At det er det praktiske med vaksinesertifikatet som gjør at norske myndigheter forlenger reiseanbefalingen, kan ikke Frode Forland kommentere.

– Det er et spørsmål som må stilles til politiske myndigheter, sier han.

Les mer om:

Nyheter