Statsminister Erna Solberg

Norge opphever reiseråd fra 5. juli - utelukker regionvis smittevurdering

... holder hele Spania rødt.

OSLO/COSTA BLANCA

På en pressekonferanse i ettermiddag fortalte den norske regjeringen at man opphever det globale reiserådet om å unngå unødvendig fritidsreiser for nordmenn fra mandag 5. juli.

Allerede fra mandag 21. juni harmoniserer Norge landfargene med EU, men terskelverdiene for karantenefritak endres ikke før 5. juli.

Det betyr at grønne land fortsatt er land som har incident på smitte under 25 per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene og andel positive under fire prosent. 
Fra mandag 5. juli endrer man terskelen for hva som blir et grønt land i Europa. Da gjelder de europeiske anbefalingene hvor grønne land blir etter dette de med en incidens på under 50 smittede per 100.000 innbyggere og andel positive under fire prosent.

Eller en smitte under 75 per 100.000 innbyggere og andel positive under én prosent.
Det blir krav om registrering i innreiseregisteret og testing på grensen.

Det betyr at Spania i dag er i kategori 1 med høyt smittepress. Mens en rekke spanske regioner er på vei under 50 smittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene og dermed grønne soner, så forblir de rød av norske myndigheter.

Det samme er tilfellet for Valencia-regionen som har ligget under en smitterate på 40 i to måneder.

På pressekonferansen ble det bekreftet at norske myndigheter ikke vil foreta en regionvis vurdering av Spania. 

- Vi har vurdert om det er mulig å gjøre, men vi har ikke et datagrunnlag for å foreta de vurderingene som gjør at vi har tillit til dem. Det betyr at vi velger å gjøre det per land for å kunne ha noen bedre mulighet til å følge med. Når folk reiser, så reiser de ikke bare til en region, sier direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.

Debatt
Spaniaavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.