- Norge forsøker å snikinnføre kildeskatten

♦ Pensjonister i Spania raser mot norske myndigheter. ♦ Risikerer ekstraskatt fra 1. januar.

Spaniaavisen

Publisert 18. november 2009 20:18

COSTA BLANCA

Selv om Norge har skatteavtale med Spania, må alle norske pensjonister  med residencia (bosatt i Spania) søke om skattefritak fra Norge innen 1. januar 2010. Ellers kan de risikere en ekstraskatt på 15 prosent.

 – Norge prøver å snikinnføre kildeskatten. Tenk på den korte fristen vi får til å søke om fritak. Både jeg og kona fikk brevet 16. og 17. november. Det vil si at vi ikke har mer enn seks uker på oss. I tillegg står det i brevet fra Skatteetaten at vi må skaffe oss ”Certificado de Residencia”. Dette er feil. Slike bevis får man bare hos politiet. Vi skal ha tak i sertifikatet fra skattekontoret. For oss vil det si kontoret i Benidorm, sier pensjonist og Spania-bosatt Terje Silsand.

Les også: – Spania-pensjonister må snart betale kildeskatt

Han snakket selv med en ansatt på kontoret i Benidorm. – Hun gleder seg ikke til flere tusen norske pensjonister kommer ned på en gang, og skal ha dette beviset innen desember måned, sier Silsand.

Pensjonisten fra Albir har virkelig satt seg inn i skatteavtalen mellom Norge og Spania. Til og med den spanske utgaven. Og Silsand er ikke i tvil; Mange norske pensjonister blir dobbeltbeskattet fra nyttår.

Les også: Dette blir dyrere i Spania

For mange pensjonister er ikke klar over at de må søke om fritak fra kildeskatten som er på 15 prosent. Dessuten er noen reist til Norge på juleferie, og dermed får de ikke sett posten sin i Spania. Eller i verste fall kan brevet lett komme bort i det spanske postvesenets tilfeldige distribusjon.

– Selv betaler jeg 17 prosent skatt til Spania. Skulle jeg da betale 15 prosent ekstra til Norge? Eller skal Norge ha 15 prosent av skatten på min pensjon og Spania de resterende to. Har Skatteetaten snakket med sin spanske motpart i det hele tatt? Ifølge skatteavtalens artikkel 4. står det at pensjonister skal skatte til det landet de bor i og har sine livsinteresser i. Punktum! Så skal vi plutselig søke om dette, sier en oppgitt Terje Silsand til Vikingposten.

Mer om kildeskatten finner du i dagens utgave av Vikingposten. Den kan du laste ned gratis her fra klokken 15.00.