Nordmenn ranet av landeveisrøvere på vei fra flyplassen

Kun ti minutter etter at ekteparet Rønjom fra Skien hadde hentet ut leiebilen på flyplassen i Alicante, slo ranerne til.

Terje Aspdahl

Publisert 14. juni 2013 09:53

TORREVIEJA

Ekteparet Grethe Køhn Rønjom og Arne Rønjom hadde knapt landet søndag kveld for en to ukers etterlengtet ferie på Costa Blanca før vesken til Grethe Køhn Rønjom ble stjålet av frekke landeveisrøvere.

– Vi hørte noen snakke om hviken vei de skulle ta videre fra flyplassen da vi sto i køen for å hente ut leiebilen hos Gold Car på flyplassen. Da vi kom inn i første rundkjøringen for å ta 332-veien videre, sto det en liten hvit bil. Jeg trodde det kanskje var de fra køen hos leiebilfirmaet, men jeg så det satt to menn i bilen så jeg tenkte de sikkert hadde fått motorstopp. Det neste som skjer er at vi hører et lite dunk i bilen mens vi kjører. Oppdragne som vi er, stopper vi for å sjekke om det var noe galt med bilen, forteller Grethe Køhn Rønjom til Spaniaavisen.

Les også: Norsk par ble ranet på vei fra flyplassen

Like etter kommer den hvite bilen fra rundkjøringen opp forbi dem og stopper foran ekteparets Rønjoms leiebil.
– Det kom en mann ut av bilen og gikk med raske skritt mot oss. Grethe åpner døren og han ber meg skru av tenningen på bilen, noe jeg i fjorfjamselsen gjør. I det jeg skrur av tenningen lener han seg inn i over Grethe, griper vesken hennes og løper mot sin egen bil, forteller ektemannen.

Kona valgte å ta opp jakten på tyven før han satte seg i bilen og forsvant i full fart med vesken som inneholdt penger, pass og kredittkort.

– Jeg forsøkte å stoppe Grethe, det er ikke forsvarlig å forsøke å ta opp forfølgelsen. Vi vet ikke hva de er i stand til å gjøre om de blir presset. Etter det første sjokket har lagt seg kjører vi først feil vei mot Alicante, og kommer oss til leiligheten på Lago Jardin i Torrevieja først ved tre-tiden. Da startet jobben med å få sperret alle kredittkort, sier Arne Rønjom.

Bli venn av Spaniaavisen/Vikingposten på Facebook

I etterpåklokskapens tegn advarer ekteparet nå andre om å bli utsatt for det samme.
– Jeg mistet pass, visa- og masterkortet, samt helsetrygdkortet mitt. Vi fikk sperret kredittkortene, så det bør ikke være noe problem. Nå tar vi dette på lærdommens kappe og advarer andre mot å stoppe bilen om noe merkelig skulle skje under kjøreturen. Politiet sa dette er en helt vanlig måte landeveisrøverne opererer på. Rådet de ga var å ikke stoppe, ikke åpne dører eller vinduer for noen, men ring politiet på 112. Kan bare ett menneske slippe det vi opplevde ved at vi forteller vår historie, føler vi det kan komme noe godt ut av det til slutt, sier Grethe Køhn Rønjom til Spaniaavisen.

– Vi har jo hørt om lignende tilfeller tidligere, men når det først skjer deg glemmer man lett det man har fått advarsel om. Ikke stopp for noen, sier Arne Rønjom.


Grethe Køhn Rønjom og Arne Rønjom er fra Gjerpensdalen ved Børsesjø har feriert i Torrevieja de ti siste årene.
– Jeg og mine brødre overtok huset etter far her på Lago Jardin i 2005, men vi har feriert her siden 2003. Aldri har vi vært borte i noe lignende. Vi har sett frem mot denne ferien lenge, og nå når det største sjokket har lagt seg skal vi kose oss resten av ferien. Jeg får ikke tatt ut noen av mine egne feriepenger, så jeg får bruke av Arne sine til vi kommer hjem. Det er kanskje ikke så dumt, fleiper Grethe Køhn Rønjom og ler.

– Jeg har også kontaktet det norske konsulatet i Torrevieja og der får jeg nødpass neste uke. Det ordner seg alltid på et vis, sier hun.

Ekteparet Rønjom er ikke de første som blir ranet på denne måten. Spaniaavisen har skrevet om flere nordmenn som har blitt ranernes ofre på den samme strekningen.