Nordmenn investerer i boliger i Spania som aldri før

Flere får låne til feriehus av DNB og Nykredit.

Spaniaavisen

Publisert 5. februar 2014 22:22

ALBIR

DNBs filial i Luxemburg melder om voldsom økning. Den danske banken i Albir merker også økt interesse fra nordmenn. 

Tall fra DNBs filial i Luxembourg, som gir lån til nordmenn som skal kjøpe feriehus, viser at banken i 2013 ga lån til rundt 600 boligkjøp i Spania og rundt 200 i Frankrike, skriver Dagens Næringsliv. Det er en økning på 55 prosent siden 2012, og en dobling sammenlignet med 2011.
– Nordmenns interesse for bolig i utlandet økte voldsomt gjennom hele fjoråret, og det er åpenbart at den er langt større enn for noen år siden, sier banksjef Håkon Hansen.

Ser du etter bolig i Spania? Sjekk ut disse prospektene først

Bankfilialen i Luxembourg er den eneste norske banken som tilbyr lån med pant i utenlandsboligen.

Den danske banken Nykredit, som har representasjonskontor i Albir og Marbella, melder også om økt interesse for boliginvestering i Spania blant nordmenn.

Nykredit tilbyr boliglån i Frankrike og Spania og er Danmarks fjerde største bank.  I begynnelsen av 2004 introduserte Nykredit de første lånene til danske kunder med deres eiendommer i Frankrike og Spania som sikkerhet. I dag finansierer Nykredit kjøp av eiendom langs hele den franske og spanske Middelhavskysten samt Mallorca, med mål om å tilby sine tjenester til skandinaviske eiendomsbesittere i disse områdene.

Hvor mange nordmenn og skandinaver har dere gitt lån til i 2013 for å kjøpe bolig i Spania? 

– Vi har gitt lån til 181 dansker, 163 nordmenn og 102 svensker. Det er en liten økning sammenlignet med 2011 og 2012, men vi ser at lånebeløpene er høyere så i det store og det hele så er det samlede beløpet større. 2013 ble et «all time high» for Nykredit kontor i Albir og starten på 2014 tyder på at det igen blir et veldig bra år for oss, sier daglig leder Jesper Weinreich Hansen til Spaniaavisen.

Her har boligprisene falt mest siden krisen rammet

Hansen sier prisene har falt de siste årene, men den seneste rapport fra 3. kvartal 2013, tyder på at priserne er i ferd med å stablisere seg i en del områder av Spania, især på kysten, selv om det er områder hvor prisen som faller en smule. På Mallorca har det vist seg at prisene har steget cirka tre prosent i 3. kvartal 2013 og renten er meget gunstig.

– Renten har falt litt hvert år og det er historisk med det lave rentenivå som vi har hatt de seneste par år. Så nå er det et fornuftig tidspunkt for å investere i eiendom i Spania, sier Hansen. 

Han vil ikke spå om huspriser eller renter, men konstaterer at det er en økende interesse for å investere i en sommerbolig i utlandet fra skandinaver.
 
– Vi har god kjennskap til det spanske marked via vår lokale tilstedeværelse og samarbeidspartnere. Vi setter stor pris på å ha en tett dialog med våre kunder og guide dem best mulig på vei når de ønsker å gjøre en stor beslutning om kjøp av bolig i utlandet, sier Hansen. 

Leiebil i Spania – garantert billig. Gratis norsk servicetelefon – prisgaranti. Sjekk tilbudet her

– Etterspørselen er stor i Valancia-området og da spesielt i Alfaz del Pi, Albir, Altea og Torrevieja. Det betyr mye for kundene at vi er plassert i området. Vi skaper trygghet i kjøpsprosessen fordi vi snakker skandinavisk. Vi har fokus på høy kundetilfredshet og gir også råd og veiledning i forbindelse med investeringer via vår formuerådgiver Johnny Kirkeby, sier Hansen.

Han ble ansatt som daglig leder i Nykredit i Albir 1. desember i fjor og kommer fra Nykredits representasjonskontorer i Cannes hvor han jobbet som account manager i 2,5 år. Hansen har jobbet for firmaet siden han var 21 år. Hansen har studert fire år ved Copenhagen Business School (CBS).

– Å flytte til Spania ga meg muligheten til nye utfordringer. Jeg liker den spanske kulturen. Spanjoler er mer åpne og inkluderende enn franskmenn så jeg ser frem til å bli enda bedre kjent med området, sier Jesper Weinreich Hansen.