Nordmenn forsøkt svindlet på Costa Blanca

Gammel kjenning dukker opp på dørene - slik opererer han.

Spaniaavisen

Publisert 11. april 2012 17:16

ORIHUELA COSTA

Etter å ha fått besøk av en gjenganger som i en årrekke har svindlet utlendinger på Orihuela Costa, kommer Elin og Erling Bjertnes med en advarsel til andre.

– Andre i Los Altos-distriktet bør passe på. Vi sitter igjen med en liten følelse av utrygghet, sier de to etter at mannen ringte på porten i påsken. Han brukte fornavnet på én av de to for å få kontakt.

Han skal ha fortalt at han bodde i denne urbanisasjonen, han fortalte i hvilket hus, det var faren hans som eide huset, han hadde kjøpt det for 1 1/2 år siden.

Les også: Slik har han operert før

– Han, kona og to barn hadde kommet ned forrige kveld, hadde blitt bestjålet, og hans far (angivelig norsk) hadde anbefalt dem å gå til vårt hus å spørre etter meg ettersom vi var norske og snakket engelsk. Hva jeg eventuelt skulle kunne hjelpe han med, sa han ikke. Han nevnte en annen i urbanisasjonen ved navn, det var den eneste han kjente i urbanisasjonen, men han er ikke her for tiden. Han spurte om jeg visste når senor «xxx» (fornavn på urbanisasjonens leder), kom tilbake. Vi bekreftet at de var hjemme, vi hadde hilst på dem dagen før, forteller Elin Bjertnes. 

Les også: Har også kalt seg "Martin"

Historien til den "uheldige mannen" er slik:

De hadde kommet ned på kvelden, hadde gått til en restaurant for å spise, og da de kom tilbake var alt de eide, både pass, penger og kort, borte. Bortsett fra et kredittkort han hadde i lomma. Han hadde tatt kontakt med en låsesmed i San Miguel, han hadde vært her og byttet vindu samt lås. Det samme hadde skjedd i tre hus i området forrige natt, fortalte han. Låsesmeden skulle ha 427 euro i cash. Han tok ikke kredittkort, og han kunne ikke ta ut mer ettersom han hadde tatt ut 400 euro den dagen, og bankkort i Holland kun kunne belastes med 400 euro per døgn.

Finn hjelp i vår bransjeguide – en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca
 
– Vi stilte han spørsmål om politi, forsikringsselskap, bank osv. Han hadde vært hos politiet, de hadde ikke kommet, de hadde tatt kontakt med banken, de kunne ikke formidle noe før de hadde skaffet seg bevis på at de var den de sa de var, konsulatet var helt i Valencia, forsikringsselskapet hadde fortalt at han skulle ha kontaktet dem før han kontaktet låsesmed direkte. Det var hans store tabbe…..

Han, kona og barna måtte nå ligge ute en natt, neste dag ville de jo kunne ta ut mer penger. Han ba ikke om penger, men det var forventet at vi skulle tilby å hjelpe.

Kjenner du til denne saken? Ta kontakt med vår reporter her

Vi var tre personer til stede, alle ble ganske raskt skeptiske til hele historien selv om den inneholdt mange korrekte navn og husnummer. Dessverre er ikke alle porter inn til vår urbanisasjon alltid låst, så han kunne tilegne seg den informasjonen ved å besøke parken og bassengområdet. Hvordan han visste at vi var norske, vet vi ikke, kanskje kun ved å tolke det ut fra navnet. Han fikk en halvliter Fanta da han ba om drikke, han oppnådde ikke å få bli med inni huset tross et par spede forsøk. Han var sorgfull og litt flau over å ha kommet i en slik situasjon «it makes me stupid», sa han. Han gikk etter en stund, forsto kanskje at vi ikke trodde han?

Leiebil i Spania – gratis norsk servicetelefon og prisgaranti. Sjekk tilbudet her

– Mannen snakket bra engelsk, og kunne godt ha vært nederlender, utseendemessig. Han hadde forberedt seg godt, og var god til å juge, men ikke god nok, denne gang. I 2006 var samme mann på besøk hos oss med samme historie. Gjestene som bodde her da syntes synd på han og ga han 40 euro. Det var det låsesmeden skulle ha den gangen for at han og familien skulle slippe å bo ute, forteller Elin og Erling Bjertnes og legger til at det aktuelle huset svindleren skal ha blitt låst ute fra, var like lukket og låst da de sjekket.