Nordmenn får ikke helsetrygdkortene som lovet

Norske pensjonister fortviler - NAV Utland beklager.

Terje Aspdahl

Publisert 24. mars 2010 19:00

LA SIESTA

NAV Utland har et kjempeproblem. Nå ber NAV alle norske pensjonister som skal ha helsetrygdkort, om å ta kontakt med dem i Alicante.

Gulli Tribe leste Vikingposten med glede sist torsdag. Men den ble kortvarig.
– Mannen min og jeg forsøkte allerede forrige tirsdag å ordne nye helsetrygdkort i Orihuela, men vi ble avvist. Så leste vi i Vikingposten at dette skulle nå være ordnet. Vi forsøkte igjen nå på mandag. Heller ikke da fikk vi det vi kom for. Beskjeden var den samme; Dere kan få kort frem til 31. april, etter det må dere få kortet i Norge, forteller en oppgitt Gulli Tribe til Vikingposten.

Les også: Ble nektet helsetrygdkort i Spania

NAV Utland beklager problemene norske pensjonister i Spania opplever om dagen. Saksbehandlerne ber alle som skal ha nye helsetrygdkort om å ta kontakt med kontoret deres i Alicante.

– Jeg kan ikke annet enn å bekrefte det disse menneskene har opplevd. Alt er ikke i orden angående helsetrygdkortet, slik som vi trodde i sist uke. Alle som trenger et slikt helsetrygdkort må ta kontakt med oss i NAV Utland her i Alicante så skal vi se om vi kan hjelpe dem, sier førstekonsulent Else-Margrethe Nielsen til Vikingposten.

Les også: Mener staten driver simpelt tyveri

Ekteparet Tribe har bodd i Spania i 22 år, men de tilbringer flere måneder i året i Norge. Nå reiser de nordover i midten av april og er redd de ikke skal få med seg helsetrygdkortet før avreise.

– Vi reiser uansett, men det hadde vært en god forsikring å ha kortet med seg før vi drar. Jeg har også snakket med NAV i Alicante, der var beskjeden at de ventet på et brev som først må oversettes før det kan sendes til de offentlige kontorene her i Spania. Det virker som om norske myndigheter ikke prioriterer oss utflyttede nordmenn, påstår Gulli Tribe.

På kontoret i Orihuela fikk de saksbehandleren til å ringe sin overordnede.
Men det var også resultatløst.
– Vi fulgte med på samtalen og fikk med oss at han spurte om det vi lurte på. Det hjalp ikke. Hans overordnede sa til og med det ikke spilte noen rolle at Norge hadde EØS-avtale. Vi var i samme båt som Sveits, og vi måtte få kortet i vårt opprinnelige hjemland, sier Tribe.

Les også: Spania-nordmenn får plass i utvalg

Etter det Vikingposten kjenner til er saken om utstedelse av helsetrygdkort ikke kommet så langt at den er blitt en del av EØS-avtalen ennå. Derfor vil ikke EU-land utstede slike kort til borgere som ikke er med i EU.

Norske myndigheter jobber med saken, og man mener problemet snart lar seg løse.