Nordmann i Alfaz med spennende prosjekt

Driver veldedighet og forretning i Afrika.

Spaniaavisen

Publisert 8. mars 2012 09:36

ALFAZ

Einar Formo fra Alfaz driver et firma som kombinerer veldedighet og forretninger. Fattige kenyanere får arbeid og bra lønn, og skandinaver får avkastning på sparepengene sine.

Gjennom firmaet Better Globe Groupe driver Einar Formo og hans tre kompanjonger med veldedighet i Kenya. De selger såkalte donasjonspakker, bestående av fire trær (to til kjøperen og to til en lokal kenyansk bonde). 1,5 euro går til skolebygging, 1,5 euro går til mikrofinans og 500 liter vann. Alt dette betaler kjøpere i Norge, Sverige, Kypros og Hellas 49 euro for.

Leiebil til påske – i Spania eller Skandinavia. Ta en titt her først

– Kjøperne er garantert en årlig avkastning på 15 prosent av kjøpesummen etter fem år. Vi har allerede mange kunder som har fått denne avkastningen i to år. De som var med i oppstarten av firmaet i 2006 har fått 15 prosent igjen av investeringen i både 2010 og 2011. Vi kaller dette veldedighet med renter, sier daglig leder Einar Formo til Vikingposten.

Better Globe og Formo har til nå plantet 300.000 trær i områder som tidligere var halvørken og ørken i tre områder i Kenya. De mener å ha skaffet arbeid til 200 lokale innbyggere som tidligere levde i stor fattigdom.
– Jeg er akkurat kommet tilbake til Spania etter en tur ned til Kenya med en gruppe kjøpere fra Norge, Sverige og Hellas. Det var 22 stykker med ned for å se på trærne de har kjøpt og som er plantet. I tillegg fikk kjøperne sett skolen vi har bygd og de fikk snakket med lederen av den paramilitære politistyrken i regionen. Han kunne bekrefte at i takt med at fattigdommen var gått ned etter de lokale fikk jobb på farmene, var også kriminaliteten på vei nedover. Vår visjon er å bekjempe fattigdom mer enn andre organisasjoner har gjort der nede til nå, sier en offensiv Einar Formo.

Se hva vi ellers har skrevet om Alfaz del Pi

Da Better Globe Groupe ble stiftet i Trondheim i 2006 stilte pressen spørsmål om habiliteten til firmaet. Adresseavisen påsto at dette dreide seg om en form for pyramidevirksomhet. Nå, seks år senere, driver firmaet ennå sitt arbeid i Kenya. Og kundene er fornøyde.

– Vi er absolutt ikke noen pyramideorganisasjon. Alle som vil kan gå inn på våre hjemmesider og sjekke hva vi holder på med. En av våre gründere har gitt ut boken ”Put integrety first”. Planen er å utvide vårt arbeid til andre land i Øst-Afrika. Men først skal vi gjøre en god jobb i Kenya. For vår del er det snakk om like mye idealisme som forretning. Jeg har fastlønn fra selskapet, og selgere tjener bare provisjon av det de selger.
Eiendommene vi dyrker trær på leier vi av lokale bønder. Vi har leieavtaler på 99 år med opsjon på nye 99 år. Dessuten ser vi at jobben vi gjør i Kenya virker. Folk får arbeid, og mer penger. Vi dyrker tidligere ubrukbar jord, og samfunnene utvikler seg i riktig retning. Personlig synes jeg det er en like god ”lønn” å se at hjelpearbeidet vårt virker. Kenyanerne er fornøyde, og kundene våre er fornøyde, sier Einar Formo.