Nesten én million spanjoler lider av kronisk hodepine

Migrene påvirker 13 prosent av den spanske befolkningen og to prosent sliter med denne lidelsen i 15 dager eller mer i måneden.

Spaniaavisen

Publisert 18. november 2013 09:47

MADRID

Rundt 13 prosent av Spanias innbyggere lider av migrene og pulserende hodepine som forårsaker blant annet kvalme, lysfølsomhet, tåkesyn, forvirring og til tider også oppkast, midlertidig lammelse av ansiktet eller en side av kroppen og hallusinasjoner.

Hos to prosent, nesten en million spanjoler, anses hodepinen som kronisk fordi de sliter med lidelsen minst 15 dager i løpet av en måned, melder la Sociedad Española de Neurología (SEN).

Les også: Spania innfører forbud mot umerket olivenolje

Disse toprosentene synes det er ekstremt vanskelig å holde på jobben som de må være borte fra opp til 50 prosent av deres arbeidsliv eller finner det umulig å jobbe fordi det koster arbeidsgivere opptil to milliarder euro i året .

Kvinner er mest utsatt. Dette kan delvis skyldes at menstruasjonssyklusen er en av de vanligste utløsere av kraftig hodepine og migrene, avslører SEN.

Fedme, overforbruk av koffein eller smertestillende, dårlig kosthold og søvnvaner, matintoleranse og stress er ofte årsakene til kroniske tilfeller, men SEN understreker at det er viktig for alle som er plaget med migrene om å konsultere sine leger og få henvisning til nevrolog.

Nesten 60 bedrifter står klare til å hjelpe deg – sjekk ut vår bransjeguide

Lengre perioder uten mat som forårsaker lavt blod- og sukkernivå, vitamin-eller jernmangel, overforbruk av alkohol, dehydrering, overflødig varme eller direkte sollys, matforgiftning eller nikotin i store mengder enten på en tom mage eller når man er tørst, kan utløse migrene.

Sittende eller liggende stillinger som gir belastning på nakke og rygg kan gi spenningshodepine som igjen kan føre til migrene.
Øyebelastning som følge av databruk, lesing i dårlig lys eller utilstrekkelig øyebeskyttelse mot solens UV-stråler kan provosere tilstanden.

La Sociedad Española de Neurología (SEN) råder de utsatte til å identifisere hva som utløser migrenen å prøve og ikke la det gå for lang tid mellom å spise eller drikke alkoholfrie væsker, få nok søvn ved hjelp av egnede madrasser og puter, ha et sunt kosthold, kutte ned på alkohol, koffein og sigaretter samt å prøve å takle stress så godt som mulig.