Nesten én million nye boliger står usolgt

Overskudd av eiendommer i Spania. Kan ta 2,5 år før markedet stabiliserer seg.

Spaniaavisen

Publisert 4. januar 2009 11:19

ALICANTE

Det kan ta to og et halvt år før overfloden av nye, usolgte eiendommer i Spania stabiliserer seg. I henhold til beregninger finnes det nesten en million nye boliger som står usolgt – de fleste langs kysten. Mange av boligene er bygget av britiske eiendomsinvestorer, som nå har forlatt markedet på grunn av den globale økonomiske nedturen.

Les også: Øyner håp for eiendomsbransjen

I følge institutt for byggteknologi vil alle eiendommer som blir bygget av utviklere dette året, stå på listen over Spanias usolgte nye boliger. Siden lang byggetid og treghet er stedegent i spansk byggeindustri, vil overskuddet av boliger bare bli større.  Instituttet antyder at rundt 600.000 boliger er blitt fullført i 2008, til tross for et alvorlig prisfall i markedet.

– I 2008 har det vært mye arbeid, nesten like mye som i de beste byggeårene vi hadde, sier talsmann Josep Fontana.

Rapporten antyder at tallet på ferdigstilte hus vil falle til 300.000 i 2009. Det vil si en reduksjon på 50 prosent før det hele stabiliserer seg med en ytterligere nedgang på 2 prosent i 2010. Dette vil ta boligbyggingen tilbake til nivået de var på i 1996 og 1997, før byggeboomen i Spania startet.

På jakt etter feriebolig? Her finner du boliger til salgs.

I mens spår BBVA, en av de største bankene i Spania, at eiendomsprisene vil falle med 25 prosent innen 2011. Credit Suisse og UBS har allerede spådd nedgang på 30 prosent for samme tidsperiode. BBVA tror også at nye boliger som ikke er solgt vil holde seg mellom 800.000 og 1,4 millioner. Dette er høyere enn eiendomsministerens anslag på 650.00 usolgte nye hus.