Nektes gratis helsetjenester - nå blir det bråk

Briter på Costa Blanca gjør opprør mot ny helselov - varsler demonstrasjoner. 

Spaniaavisen

Publisert 9. desember 2009 08:16

ALICANTE

Den britiske befolkningen hevder at de nå nektes tilgang til det offentlige spanske helsesystemet i Valencia-regionen. Briter som føler seg urettferdig behandlet går i bresjen for en demonstrasjon uten for det britiske konsulatet torsdag. De krever gratis helsetjenester.

Les også: Nytt EU-direktiv kan ramme norske sykehjem i Spania

Det er ventet at andre nasjonaliteter også vil støtte protestaksjonen for å sikre at lovnaden om gratis helsetjenester står fast.

I 2003 vedtok regionsregjeringen i Valencia en lov som sikret gratis helsetjenester. Men nå, midt i resesjonen, vedtar de en annen lov som sier at hvis de skal fortsette å motta helsetjenester fra det offentlige må tegne en privat forsikring som koster cirka 100 euro per person i måneden, også for barn.

Les også: Myndighetene kan sjekke utlendinger som eier bolig i Spania

La Verdad skriver videre at protestantene sier de er lei av fornærmelsene.
– De lurer oss til å kjøpe hus. Mange av dem er ulovlig bygget og vann og strøm mangler. De lurer oss på mange måter, men dråpen som får begeret til å flyte over er at de nekter oss tilgang til helsevesenet. Det er derfor vi demonstrerer. Regionsregjeringen holder ikke ord, sier en talsmann for protestantene.

Den anonyme lederen forteller til den spanske avisen at ryktet allerede går i Storbritannia: Folk bør ikke kjøpe hus eller dra på ferie til Valencia-regionen.

Demonstrasjonstoget starter utenfor det britiske konsulatet i Alicante klokken 10.00 torsdag.