Nå må utlendinger fornye førerkortet som spanjolene

Slik er de nye reglene.

Spaniaavisen

Publisert 16. januar 2013 16:07

MADRID

Alle innehavere av førerkort fra EU- og EØS-området og som er resident i Spania, må fra 19. januar fornye førerkortet slik spanjolene må. Det vil si hvert femte eller tiende år.

Rundt en million bilførere i Spania blir omfattet av ordningen som trer i kraft fra 19. januar. Regelen som nå innføres over hele Europa, betyr at det er obligatorisk med fornyelse av sertifikatet hvert tiende år, og hvert femte år etter fylte 65.

Tidligere har blant annet nordmenn, engelskmenn, belgiere og andre kjørt rundt med evigvarende (i de fleste tilfeller hundre års gyldighet) førerkort fra hjemlandet. Dette blir det nå slutt på.

Her finner du over 50 boliger til salgs på Costa Blanca og Costa Calida

Velger man å fornye førerkortet her i Spania må man gå gjennom de samme prosedyrer som spanske bilførere, samt at man blir en del av prikkbelastningssystemet i Spania.

Reglene for bruk av spanskregistrert bil i Norge når man har norsk førerkort, er som tidligere. Alt avhenger hvor man har fast bopel.
Bor man i Spania kan man kjøre både norsk- og spanskregistrerte biler i Norge uavhengig om man har førerkort fra Spania eller Norge. Det samme gjelder i Spania.

Få nyhetene på epost når de skjer – meld deg på vårt nyhetsbrev her. Tjenesten er gratis

– Alt avhenger hvor man har bopel. Har man flyttet ut fra Norge og er resident i Spania, kan man kjøre sin spanskregistrerte bil hvor man vil i EU og EØS. Om man vil bytte fra norsk til spansk førerkort er opp til en selv.
Jeg er ganske sikker på at samme regel gjelder i Spania som vi har her i Norge. Det vil si at vi ikke kan kreve at utlendinger med fast bopel i Norge skal skifte førerkort for å komme inn under vår prikkbelastning. Dette er en EU/EØS-regel, sier politiinspektør i UP, jurist Tov Svalastog til Vikingposten.