Nå kan du få inntil 6000 euro i bot hvis du bader her

Torrevieja kommune har nå satt opp en liten plakat for å gjøre oppmerksom på at det er strengt forbudt å bade i saltlagunene. Det er det ikke mange som har fått med seg.

Spaniaavisen

Publisert 27. juli 2017 10:22

TORREVIEJA

Etter Vikingposten sin reportasje «Her flyter alle» i sommerutgaven 2017 om alle badende i Torrevieja lagunene, El Parque Natural de las Lagunas de La Mata y Torrevieja, tok turistkontoret kontakt med Vikingposten for å informere om at det faktisk er strengt forbudt å bade i lagunene.

Og det verste av alt: Det kan gi inntil 6000 euro i bot.

I brevet vi har oversatt utdrag av her, understreker turistkontoret at lagunene er vernede naturområder:

«Vi informerer om at å bade i lagunen er totalt forbudt fordi lagunene er naturparker.

El Parque Natural de las Lagunas de La Mata y Torrevieja er et beskyttet naturområde på 3700 hektar og dets miljømessige verdi har vært anerkjent siden 1972 gjennom RAMSAR-avtalen. Dens (naturparkens) viktigste kjennetegn er de to salte lagunene, la Laguna de Torrevieja og la Laguna de La Mata.
Bading er forbudt i Plan de Uso y Gestión del Parque Natural (planen for bruk og forvaltning av naturparken) og er derfor inngjerdet. Det er ministeriet for plan og miljø i Valencia som har myndighet og forvalter området».

Da vi stakk innom tirsdag ettermiddag var det mange badene i den rosa lagunen på Toretta III. Her fant vi også Ingerid Vada og datteren Sara Oxaal fra Steinkjer som var ute og syklet langs saltsjøen. Her har de syklet forbi mange ganger, og da ser de ofte folk som bader. Derfor var de også overrasket over badeforbudet. Det var bare så vidt de så plakaten som har kommet opp etter vår reportasje i sommerutgaven.

Sett denne? Norwegian med ny Alicante-rute

– Plakaten var vanskelig å få øye på. Den burde vært mye større, og den var heller ikke så lett å tyde siden den bare er på spansk. Det er også litt rart at det ikke henger noen plakat ved vannet. Hva med dem som bader lenger bort, eller kommer gående fra en annen retning? Det er flere steder å gå ned hit, så vi skjønner godt at det kanskje ikke er alle som har fått med seg at det er forbudt å bade i saltsjøen. Vi hadde ingen anelse før nå. Hvis det er slik at man kan få inntil 6000 euro i bot, så er det ikke verdt å ta sjansen, forteller Ingerid Vada og Sara Oxaal.

Oxaal har badet i saltsjøen mange ganger tidligere, hvor hun har benyttet seg av helsegevinsten fra gjørmen og det salte vannet. Hun synes det er synd at hun ikke kan gjøre det lenger.
– Det er kjempeherlig, for det føles som å være på spa. Det er litt trist at det er ulovlig. Jeg hadde jo gledet meg til å legge meg ned i vannet igjen, sier hun skuffet.

Nede ved vannkanten står noen svenske turister, også de stiller seg uvitende til badeforbudet.

– Nei, er det sant? Vi så ingen plakat, og mange har jo reklamert for at man må besøke saltsjøen når man er i byen, sier Per Andersson.
– Jeg så et skilt nede ved vannet hvor det står at man ikke skal legge igjen søppel, men jeg har ikke sett at det står «bading forbudt» noen steder, sier Kim Andersson.