Nå får du 2000 euro i rabatt om du kjøper nybil

Den spanske bilordningen kalt Plan Pive - «skrap for cash» - lanseres for sjette gang. Dermed kan du få 2000 euro i rabatt på nybilkjøpet i Spania.

Spaniaavisen

Publisert 9. juni 2014 09:45

MADRID/ALBIR

Bilordningen er iverksatt av den spanske regjeringen som et forsøk for å øke bilsalget og redusere antall eldre biler på veiene. Ordningen har tidligere ført til at 540 000 personer har kjøpt nye biler som er mindre forurensende enn eldre biler. 

Dette har gitt bilindustrien et massivt løft i en tid med høy arbeidsledighet og redusert kjøpekraft, noe som normalt ville ha ført til at svært få hadde kunnet tatt seg råd til å erstatte sine biler.

Vikingposten møtte ekteparet Jostein Sund Pettersen (65) og Ada Lie Pettersen (64) på dagstur i Albir. De kommer fra Stavanger og tilbringer deler av året i Torrevieja.

Finn hjelp i vår bransjeguide her

– Jeg har fått med meg at Spania har denne bilordningen. Det er en flott ordning som gir muligheten til å skifte ut eldre biler. Jeg har lagt merke til at det er mange av dem på veiene her i Spania, spesielt varebiler. Jeg har selv en fire år gammel Ford Mondeo og hadde jeg vært fastboende så hadde benyttet meg av ordningen og byttet den inn om tre år, sier Jostein Sund Pettersen.

Ektefellen Ada Lie Pettersen sier hun ble positiv overrasket over bilparken i Spania.

– Med tanke på nedgangstider i Spania hadde jeg forventet enda flere eldre biler. Det er mange nye flotte personbiler, men samtidig også flere eldre modeller enn vi sjeldent ser i det norske trafikkbildet. Det er positivt at regjeringen gir støtte slik at flere gis muligheten til å skaffe seg nye biler. Det har stor betydning for trafikksikkerheten, sier Lie Pettersen.

Les også: Gikk i søvne – falt fra femte etasje

Den sjette lanseringen er bevilget et statlig tilskudd på 175 millioner euro. Tilskudd til kjøp av el-biler med et totalbudsjett på 22 millioner euro og en kommersiell plan tilknyttet bilordningen blir nå også lansert.

Ordningen gjelder for biler som er over syv år gamle. Støtten som gis er på 2000 euro ved kjøp av ny bil og er prioritert enkeltpersoner. De gamle kjøretøyene blir skrotet og brukes til deler.

Innen utgangen av mai i år ble det i Alicante- provinsen solgt 7641 kjøretøyer. En økning på 24 prosent sammenlignet med 2013. Mye av økningen skyldes hovedsakelig den femte lanseringen av Plan Pive som begynte 29. januar og ble avsluttet 29. april.

Bilforhandlere her i Valencia-provinsen har reservert 3000 kjøretøyer til den nye lanseringen.