Nå blir hale- og ørekupering forbudt i Spania

...men Marianne tror ikke alle vil følge forbudet.

Terje Aspdahl

Publisert 3. oktober 2015 11:42

MADRID/TORREVIEJA

Mange vil mene at det var på høy tid, men endelig følger Spania etter resten av Europa når det gjelder dyrevern. 

Etter å ha drøyd i ti år strammer nå Spania inn på uheldig praksis og gjør dyreeiere personlig ansvarlig for dyrets ve og vel.

Spania forbyr nå operasjoner som kun er av kosmetisk betydning på kjæledyr. Det vil si at det ikke er lov å kupere hale eller ører, og fjerning av klør er heller ikke tillatt lenger.

Å eie, oppdrette og handle med dyr er nå kun tillatt der de involverte har tilstrekkelig kunnskap til å gjøre dette. Dette gjør det foreksempel forbudt å selge hester til personer som ikke kan ri eller vet hvordan man steller hester.

Les også: Oppretter DNA-register for å identifisere hundebæsj og eiere

Marianne Winter Nilsen tok til seg Molly (4 md) da hun var kun fem dager gammel. Moren døde under fødselen og Molly hadde en usikker fremtid. Molly veide kun 300 gram da Marianne tok over jobben som fostermor.

– Jeg måtte bare ta den til meg ellers ville den nok ikke levd i dag. Da jeg fikk den hadde halen allerede blitt kupert, noe eierne hadde gjort for å forsøke å selge den som en renraset fransk Bulldog. Men faren er nok av en annen rase, sier Marianne Winter Nilsen til Vikingposten.

Winter Larsen hilser den nye loven velkommen.
– Dette er gledelig, men jeg tror nok det vil ta tid før spanjolene følger forbudet. De har lange tradisjoner for kupering av både øre og hale. Mange gjør dette privat og det er mange useriøse valpefarmer som gjør dette kun for det kosmetiske, sier Winter Nilsen.

Kjæledyr kan heller ikke brukes i opptredener som for eksempel sirkus eller filmer, eller i reklamer, dersom dette kan gå på bekostning av dyrets velferd eller helse.

Det er ikke kjent om loven vil omfatte tyrefekting.