Nå blir det mindre støy fra klimaanlegget

Et absorberende polyester fleece stoff basert på resirkulerte plastflasker reduserer støyen med tre til seks desibel på klimaanlegg. 

Spaniaavisen

Publisert 1. oktober 2010 18:01

ALICANTE

Det polytekniske universitetet i Gandia har utviklet et stoff som får WHO til å smile fra øre til øre. Oppfinnelsen kommer opprinnelig fra et forskningsprosjekt bestilt av det katalanske selskapet Mädel. Deres anliggende var å produsere air condition anlegg som ga fra seg lavere støyverdier enn 30 desibel. Dette nivået mener Verdens Helseorganisasjon (WHO) er det høyeste nivået uten at nattesøvnen blir forstyrret.

Les også: Stjal 350 klimaanlegg

I følge forskningsleder Jesus Alba produserer klimaanlegg som brukes i private hjem nå 45 desibel over det anbefalte nivået til WHO.

Alba forteller at én av måtene å redusere støy på er bruken av resirkulerte materialer som gjør det mulig å absorbere lyden inne i systemet før det sendes ut i rommet.

Les også: Slik unngår du å bli syk av aircondition

Forskerne hevder at de i dette prosjektet har klart å senke støynivået med tre til seks desibel. Forskningen er basert på 3.000 tester som er gjennomført i laboratorier og akustiske rom ved universitetet i Gandia.

I testene benytter man en spesiell motor for å kjøre luft og måle støy under tilførsel av ulike komponenter av resirkulerte materialer.

– Utskifting av deler for å unngå sammenstøt eller turbulens inne i maskinen er et annet mulig alternativ for å redusere støyen i air condition anleggene, mener Alba.

Denne saken er hentet fra Vikingposten BOLIG – last hele avisen ned gratis som PDF her

Selskapet Mädel og universitetet i Gandia, som er en avdeling av UPV, har samarbeidet om denne forskningen fra 2002. Nå jobber Alba og hans mannskap med å forbedre programvaren som gjør analyse av testresultatene enklere.