Muntlig leieavtale er like bindende som skriftlig

Å leie bolig i Spania, eller leie ut bolig, kan være en enkel og grei sak, bare man følger spillereglene.

Spaniaavisen

Publisert 28. februar 2011 20:17

TORREVIEJA

Alle som har hatt tilhold i Spania noen år har en eller annen skrekkhistorie på lager som omhandler leie av bolig. For å unngå at ryktene du hører på puben skal bli det du forholder deg til, tok vi en prat med advokat Alicia Miranda hos advokatene Ripoll.

– Noen ganger ønsker utleier av en bolig eller et lokale å gjøre dette uten skriftlig avtale med leietaker. Begrunnelsen er oftest at vedkommende tror det da er enklere å si opp leieforholdet. Dette er ikke riktig ettersom det er fullt mulig å dokumentere at det finnes en muntlig avtale. Eksempler på slik dokumentasjon kan være kvitteringer på betalt leie eller kopi av strøm- og vannregninger. Disse vil vise forbruk gjennom perioden, forklarer Alicia Miranda.

Les også: Satser på utleie i Spania

Hvis den som leier boligen ikke overholder sine forpliktelser, har huseier rett til å kaste leietaker ut. Det er likevel viktig å vite at i Spania må det foreligge en domstolsavgjørelse som sier at oppsigelsen av leieforholdet er gyldig før utkastelse kan gjennomføres.

– Vi tilråder alltid at det opprettes en skriftlig avtale. Dersom boligen skal leies ut møblert, bør det skrives en inventarliste. Avtalen bør opprettes av advokat som kjenner husleieloven i Spania. Hvis ikke kan avtalen inneholde klausuler som vil være ugyldige i henhold til Spansk lov. Mange konflikter kan unngås ved at partene avklarer viktige forhold på forhånd. Et godt eksempel på dette er varigheten på leieperioden av en bolig der man bor permanent. Altså ikke en feriebolig. Selv om partene er enige om at leieperioden skal være ett år, gir loven leietaker rett til å bo i huset i fire år til, det vil si opp til fem år til sammen, selv om eieren ikke er enig. Loven gir dog noen unntak til denne utvidelsen, sier Miranda.

Trenger du leiebil i Spania? Sjekk tilbudet her først, gratis servicetelefon på norsk – prisgaranti

Hun legger til at det ved sesongmessig utleie av feriebolig anbefales at eieren mottar et depositum for å dekke kostnaden til strøm og vann. Dette fordi disse regningene som regel kommer etter at leietaker har forlatt boligen. 

Alicia Miranda oppsummerer de viktigste øvrige punktene slik:
♦ Avtal erstatning hvis leietaker ønsker oppsigelse før avtaleperioden er gått ut.

♦ Avklar hvem av partene som skal betale kostnadene i tilknytning til boligen. Som eiendomsskatt og fellesutgifter til boligkomplekset.

♦ Avtalen bør opprettes på spansk og ved behov vedlegges en oversettelse. Ved uenighet er det spansk dommer som må tolke kontrakten, derfor er det viktig at avtalen er opprettet på spansk.

Det finnes en rekke jurister og advokater på Costa Blanca som kan hjelpe deg med å etablere en leiekontrakt. Dette kan vise seg å være en billig forsikring.