Motorveiranerne stjal til og med hjertemedisinen

Sigurd og Bodil Botnen ble sist helg den tredje norske bilen i løpet av tre måneder som er blitt ranet av landeveisrøverne utenfor Barcelona.

Spaniaavisen

Publisert 29. juni 2011 20:05

ALBIR

Bodil og Sigurd Botnen fra Stord skulle ha bilferie i sommer. De kjørte på kryss og tvers i Europa i en uke uten problemer. Men da de sist helg satte kursen fra Frankrike mot Albir, fikk de sitt livs overraskelse. Utenfor Barcelona ble bilen deres skutt på, og de ble vinket av veien av en gjeng landeveisrøvere i en stor mørk BMW.

– Det verste er at vi ble advart mot dette før vi reiste. Da vi ringte hjem til sønnen vår fikk vi beskjed om at  "hva var det vi sa”. Men hele opptrinnet skjedde så fort at vi knapt rakk å tenke. Det tok maksimalt 30 sekunder fra vi stoppet til den andre bilen forsvant, sier Bodil Botnen (62) til Spaniaavisen.

Her tar nordmannen bilde av motorveiranerne

De hadde akkurat vært innom på en bensinstasjon like etter Barcelona og fylt bensin og kjøpt seg noe å drikke. Kun noen kilometer senere, ute på motorveien, smalt det kolossalt.

– Jeg var sikker på at noen skjøt med rifle. Smellet var kjempehøyt. Sekunder senere kom en bil opp på siden med flere personer som vinket på oss og gjorde tegn på at vi måtte stoppe. De kjørte opp foran oss og nærmest tvang meg inn på veiskulderen. En av mennene kom ut og slo i karosseriet på bilen vår. I tillegg brølte og gapte han noe voldsomt. Jeg bøyde meg ut av døren og kikket bakover samtidig som en annen mann fikk kona til å komme ut av bilen for å se på hva som hadde skjedd, forteller Sigurd Botnen (65).

Beskutt og ranet på vei til Spania

I løpet av sekundene Bodil var ute av bilen, og Sigurd kikket ut av døren, ble ekteparet ranet av en tredje person. Han tok med seg både vesken til Bodil og en ryggsekk som sto i baksetet. Alt skjedde uten verken Bodil eller Sigurd, som faktisk satt i bilen, merket noe.

– Da de mørkhudede mennene plutselig forsvant skjønte jeg hva som hadde skjedd. Vi var blitt ranet. Begge passene, to mobiltelefoner, makeup til en verdi av flere tusen kroner, Visa-kort, kredittkort, kontanter og hjertemedisinene til Sigurd var borte. Dessuten klarte de å få tatt ut nesten 20.000 kroner av et Visa-kort før vi fikk sperret dem. Hvordan klarte de det? Jeg mener de er nødt til å ha samarbeidet med de ansatte på bensinstasjonen vi akkurat hadde stoppet på. Der betalte jeg med kortet, og noen må ha sett koden, hevder Bodil.

Motorveiranere tatt – video

Ferieuken i Albir har så å si gått i vasken. Det meste av uken har gått med til å anmelde forholdet hos Guardia Civil, skaffe seg nødpass fra konsulatet i Benidorm, og få ordnet opp i andre ting i forbindelse med ranet.

Spaniaavisen skrev for tre uker siden om Bjørn Thorsvik fra Steinkjer som ble ranet på samme plass, like syd for Barcelona. Fremgangsmåten var akkurat den samme. Bilen kjeltringene hadde var den samme, og skuddskadene i karosseriet var like. Tre små bulker i lakken helt bak på bilene. Der lakken også var borte.

En mann opplevde på tur nedover i slutten av april at en mørk BMW, med tre personer i, kom opp på siden og viftet med en åpen lommebok. Den norske sjåføren luktet lunten og klarte å kjøre fra dem. Hendelsen var like utenfor Barcelona.

Trenger du leiebil i Spania? Gratis norsk servicetelefon og prisgaranti

– Bilen ranerne brukte var en stor litt eldre BMW. Bilen var mørk i lakken, og kjeltringene var mørkhudede. Jeg mener de var av asiatisk opprinnelse, men kona sier de sannsynligvis er fra Nord-Afrika. Nå krysser vi bare fingrene for hjemturen i slutten av denne uken. Vi har fått høre fra kjente i Norge at til og med trailersjåførene nå kvier seg for å kjøre på motorveien fra Frankrike og inn i Spania til man er forbi Barcelona, forteller Bjørn Botnen.

Guardia Civil har fått både bilde av BMWen, tatt av en årvåken nordmann i fjor, og gode beskrivelser fra to nordmenn som er blitt ranet på samme sted av samme bil og kjeltringer.

Det virker som det spanske politiet ikke bryr seg om dette som er blitt et problem for nordmenn på biltur til Spania.

Har du tips i denne saken? Ta kontakt med vår journalist her