"Møkkajobber" er blitt attraktive

...for nå er ingen jobber svartelistet.

Spaniaavisen

Publisert 22. desember 2008 00:30

Med en ledighetsprosent på 20, som er den høyeste på 12 år, kan ikke arbeidssøkere lenger ta seg råd til å være kresne. For første gang på lenge legges nå katalogen over jobber som er vanskelig å besette, bort. INEM, arbeidsmarkedsmyndighetene i Spania, etablerte oversikten i 2005 med tanke på å rekruttere immigranter til jobber innen jordbruk og fiske, lasteskip, operatører i tungindustrien og arbeid i begravelsesbyråer. Fordi spanjoler nødig ville ta disse jobbene, ga det myndighetene grønt lys til å innhente arbeidskraft fra andre land.

– At lista nå er lagt bort, har opplagte årsaker. Med de ledighetstallene vi har er det tullete å se etter arbeidskraft andre steder. De lokale arbeidsledige tar mer enn gjerne hvilken som helst jobb i dagens situasjon, sier lederen for arbeidsmarkedsmyndighetene i Málaga, Juan Carlos Lomeña.

Les også: Sjokktall fra arbeidsmarkedet

Direktøren for Manpower i Andalucía, Paula Fernández bekrefter dette.
– I dag tar lokal arbeidskraft jobber de for få måneder siden ikke ville ha vurdert. Vi snakker om skift- og helgearbeid. Dessuten spør de aldri etter reisevei eller hvor mye de vil tjene på jobben, sier Paula Fernández.

Arbeidsledighetstallene i Marbella har nå passert den magiske grensen 10.000. Økningen har vært større her enn i andre deler av provinsen. Det er dobbelt så mange ledige som for tre år siden. Overraskende nok, er det flere menn enn kvinner uten arbeid. I dette området har det tradisjonelt være de kvinnelige arbeidstakerne som har hatt størst arbeidsløshet. Nedgangen i byggebransjen forklarer dette fenomenet.