Mindre hjerte- og karsykdom med olivenolje og nøtter

Ny spansk studie.

Spaniaavisen

Publisert 18. april 2013 21:08

COSTA BLANCA/OSLO

Forsøkspersoner med et ekstra inntak av olivenolje eller nøtter fikk redusert risiko for kardiovaskulær sykdom, et annet ord for hjerte- og karsykdom hvor åreforkalkning nedsetter blodstrømmen til ulike organer i kroppen.

I en spansk studie ble personer med type 2-diabetes eller minst tre risikofaktorer for kardiovaskulær sykdom, men uten etablert kardiovaskulær sykdom, inndellt i tre grupper. En gruppe fikk råd om middelhavskosthold med et tillegg av olivenolje, en gruppe fikk råd om middelhavskosthold med tillegg av nøtter og kontrollgruppen fikk råd om å følge en lavfettdiett. Nesten 7 500 personer i alderen 55 – 80 år ble inkludert. Det var ingen råd om kalorirestriksjon eller fysisk aktivitet.

Les også: Middelhavskost er godt for hjerte og kropp

I oppfølgingsperioden på median 4,8 år var det færre tilfeller av hjerteinfarkt, hjerneslag og død av kardiovaskulær hendelse i olivenoljegruppen og i nøttegruppen sammenlinet med kontrollgruppen, skriver Tidsskrift for Den norske Legeforening

– Dette er den første primærforebyggende studien i en høyrisikopopulasjon som viser at ved å legge til enten olivenolje eller nøtter i et middelhavskosthold, så reduserer man risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag eller død av hjerte- og karsykdom med 30 prosent, sier Maja-Lisa Løchen, professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø. 

–  Det er overraskende at man fant så stor effekt av å legge til rikelig med olivenolje eller nøtter i et land der så å si alle har et middelhavskosthold til vanlig. Kanskje ville effekten vært enda større for norske pasienter, men dette må videre forskning vise, sier hun.