Middelhavskost gir helsegevinst

Ny forskning med overbevisende resultater.

Spaniaavisen

Publisert 7. oktober 2009 13:19

NAVARRA

Middelhavskost har tidligere blitt anbefalt for å forebygge både kreft og hjerte-/karsykdommer. Nå viser det seg at samme dietten også kan spille en avgjørende rolle i å forhindre depresjon.

Nettsiden til BBC skriver om en gruppe forskere på universiteter i Las Palmas og Navarra. De har stilt spørsmål til 10.094 mennesker som støtter denne teorien. Forskningsresultatene viste at mennesker som følger en diett rik på grønnsaker, frukt og fiber samt lite rødt kjøtt har 30 prosent mindre sjanse for å bli deprimerte.

Les også: En neve nøtter forebygger hjertesykdommer

Lektor Miguel Martínez-Gonzales fra universitetet i Navarra påpeker at de gode resultatene i rapporten må gjennomgå en bredere studie før de kan kalles sikre.

Les også: Tror ny spansk skinke faller i smak

Psykolog Cecilia De Felice påpeker at det er økende bekreftelser på forholdet mellom mat og depresjon. Hun fremholder at olivenolje øker kroppens produksjon av serotonin. Det samme stoffet som mange antidepressiva inneholder.