Spaniaavisen
Publisert 28. mai 2013 07:36
Ernæringseksperter i Spania hevder middelhavskostholdet er blitt en myte. Dagens retter langs Middelhavet drukner i fett og karbohydrater ifølge eksperter. Dette stemmer godt med at nesten halvparten av alle spanske barn blir regnet som overvektige – det samme gjør seks av ti voksne.
Den tradisjonelle middelhavsdietten består av frukt, grønnsaker, salat, oliven og masse fersk fisk. Nå er denne byttet ut med fastfood i alt for mange spanske hjem.
Til tross for et solfylt klima langs Middelhavet og i store deler av Spania, har den gjennomsnittlige spanjol for lite vitamin D i kroppen. Dette er viktig for å kunne absorbere kalsium.
Eksperter anbefaler folk å være ute i solen minst 15 minutter daglig – selv om det kan være kaldt i luften.
Solen gir kroppen 80 prosent av dosen med D-vitaminer, mens de resterende 20 prosentene kommer via kostholdet.