Mener svineinfluensaen er hausset opp

Albir-lege vil ha slutt på svineinfluensa-hysteriet.

Spaniaavisen

Publisert 30. april 2009 07:03

COSTA BLANCA

Lege Vidar Hjelset mener svineinfluensaen innbærer liten fare for europeere. Den kommer mest sannsynlig hit som en vanlig influensa.

 – Det er langt farligere å ferdes i trafikken i Spania eller røyke fast, enn det svineinfluensaen er for europeere. Når influensaen kommer hit blir det mest sannsynlig som en vanlig influensa. Alt tyder også på at mexicanerne har liten motstandskraft mot dette viruset. Tilfellene i USA viser at den slår til langt mildere der. Noe som tyder på at
amerikanerne har bedre motstandskraft, sier Vidar Hjelset til Vikingposten.

Les også: Her er det mistanke om svineinfluensa i Spania

Legen fra Albir mener at vi har mer motstandskraft på grunn av gamle vaksiner. Selv om det ikke ennå er vaksine mot akkurat svineinfluensaen, mener Hjelset at de andre vaksinene kan hjelpe litt.

– Det er lurt, spesielt for eldre mennesker, å vaksinere seg mot influensa hvert eneste år. Det blir som å samle på vaksinene. Kroppen lagrer dem, og man kan få delvis effekt av dem flere år fremover. Jeg ser det som helt usannsynlig at vi skal få en ny variant av spanskesyken eller svartedauden, sier Hjelset.

Les også: 10 tilfeller av svineinfluensa registrert

Han mener media har hausset opp svineinfluensaen kraftig. Selvsagt er det alvorlig nok for de i Mexico som er rammet, men Hjelset ber folk sette dette i et større perspektiv.

– Hvor mange mennesker bor det i Mexico? 110 millioner mennesker. Det 11. mest befolkede landet i verden, sier Hjelset og viser til at dødstallene kanskje ikke er flere enn hva man må regne med når et nytt influensavirus har brutt ut.

Har du fått henvendelser fra dine pasienter angående svineinfluensaen?
– Noen har ringt eller sendt sms. Men jeg ber alle stresse ned og ikke tenke på å kjøpe medisiner. Som sagt tidligere er det mange ting vi gjør hver dag som er langt farligere for oss enn svineinfluensaen, sier Hjelset.

# Les mer om svineinfluensaen i dagens utgave av Vikingposten.