Mener spansk boligmarked er i ferd med å snu

Fastighetsbyrån ser bedringer.

Spaniaavisen

Publisert 16. september 2013 17:53

COSTA BLANCA

For åttende kvartal på rad kjøper utlendinger flere boliger i Spania. I andre kvartal i 2013 sto utlendingene bak nesten 17 prosent av alle eiendomsoverdragelser. Én av seks boliger i Spania blir med andre ord kjøpt av en ikke-spanjol.

– Ikke uventet er Alicante (Costa Blanca), Málaga (Costa del Sol), Barcelona, Tenerife (Kanariøyene) og Girona (Costa Brava) de provinser hvor utlendingene kjøper mest. Og etterspørselen vil øke, skriver Fastighetsbyrån i en pressemelding.

– Svensker og andre nordeuropeere ser store muligheter i Spania i dag. Vi merker også en økt besluttsomhet blant våre kunder, de er raskere på labben. 93 prosent av de som har kjøpt bolig av oss i 2013 har kontaktet oss bare det siste året, sier Daniel Nilsson, regionsjef for Fastighetsbyrån i Spania.

Her finner du over 60 boliger til salgs

Han peker også på at amerikanske og britiske investeringsfond har fattet interesse for Spania og gjør store investeringer i boligmarkedet. De kjøper også opp boliger som bankene sitter på. At disse aktørene ser på forretningsmuligheter i Spania kan være et varsel om en vending.

På 12 måneder har boligprisene i Spania falt med 12 prosent. Den akkumulerte prisnedgangen siden finanskrisen rammet i 2007 er nå nær 50 prosent på Costa del Sol og i Katalonia, og drøyt 40 prosent på Costa Blanca. På Kanariøyene og Balearene har prisene falt med rundt 30 prosent.

– Det positive med prisfallet er at boligmarkedet blir mer tilgjengelig for spanske borgere. Ifølge økonomiavisen Expansión må en spansk familie nå i gjennomsnitt bruke 32 prosent av bruttolønnen på å eie bolig i dag. I 2008 måtte man bruke 42 prosent av lønnen til bolig, skriver Fastighetsbyrån.