Mener bunnen er nådd i boligmarkedet

Dette tror meglere om veien videre

Terje Aspdahl

Publisert 10. januar 2014 08:59

COSTA BLANCA/MAR MENOR

Mye tyder på at nedturen i det spanske boligmarkedet er historie. Werner Bigseth hos megler Kulsveen S.L. konstaterer at prisene har stabilisert seg.

– Vi har sett en klar tendens til at prisene har flatet ut i 2013, noe som normalt indikerer at bunnen er nådd. Bildet er nok litt mer nyansert i 2014 og årene som kommer. Det har vært en prisoppgang på nye boliger allerede, og dette vil nok fortsette. Det er rift om nye boliger, og utbyggerne vil selvfølgelig møte interessen med høyere priser, sier Bigseth til Vikingposten.

Ser du etter feriebolig? Her finner du over 60 boliger til salgs

Og nå er det ikke bare utlendinger som kjøper feriebolig på Costa Blanca. Også det spanske markedet viser nå tegn til bedring.

Ifølge tall fra foreningen for utbyggere i Alicante-provinsen, Provia, har 4220 spanjoler fra andre provinser kjøpt feriebolig i provinsen i 2013. Dette er en økning på 16 prosent fra året før, selv om det langt igjen til salgstallene i "gullårene".

– Det er middelklassen og høyere middelklasse fra sentral- og nord Spania som nå ser at prisene ikke går lenger ned, og de risikerer å miste muligheten om de ikke kjøper nå, sier Jesualdo Ros, generalsekretær i Provia til Alicante-avisen Informacion.

Les også: Banker må betale avgift for boliger som står tomme

For eldre brukte boliger, og da spesielt i noe «slitne strøk», vil neppe prisene gå opp i 2014 – kanskje mer sannsynlig gå videre ned. Dette skyldes både at tilbudet er markant større enn etterspørselen, samt konkurransen fra nye boliger.

Boligpriser som later til å ha nådd bunnen og en gryende bedring i spansk økonomi, gjør at interessen for den hvite kysten også øker i det spanske markedet.

Mona og Tom Wergeland i Wergeland & Partners selger boliger langs Costa Calida. Dette tror de om utviklingen i 2014:

– Vi har i vår region opplevd mer eller mindre konstant etterspørsel fra skandinaviske – flest nordmenn – kjøpere i løpet av de siste tre årene i et ellers labert marked. Dette understreker det faktum at bra objekt med riktig beliggenhet selger uansett. Den største forskjellen som vi ser under 2014 er at øvrige land i Europa nå ser positivt på utviklingen i Spania generelt, noe som mest sannsynlig også vil påvirke prisene på sikt, og først ut vil områder som tiltrekker seg utenlandske kjøpere med ordnet økonomi være, som ikke har behov for finansiering i stor grad.

Og duoen har noen poenger til:
– Vi blir stadig flere mennesker på denne jorden, flere lever lenger, større fleksibilitet på jobben, fokus på livskvalitet, rimelige daglige direktefly, fornøyde kunder og da vet vi at de neste 10 årene også blir bra, sier Mona og Tom Wergeland.