Måtte vente tre år på å få ta ektemannens etternavn

Norske myndigheter satte seg på bakbeina.

Spaniaavisen

Publisert 27. mars 2010 10:36

ALFAZ DEL PI

 – Her er Jorunn Mørch! Ektemann Hans Petter Mørch introduserer endelig sin kone som en ekte Mørch.

I tre år har han ventet på dette. Da de giftet seg i 2007 regnet verken Hans Petter eller Jorunn med at det skulle gå tre år, advokathjelp og flere tusen
kroner i ekstrautgifter før noe så enkelt som et bytte av etternavn var i orden.

– Vi trodde ikke det vi hørte da norske myndigheter, med Oslo Folkeregister i spissen, ikke ville forandre etternavnet mitt fra Andersen til Mørch. Siden vi hadde meldt utflytting til Spania mente de at dette skulle spanske myndigheter gjøre. Selv om jeg har norsk pass og er norsk statsborger. De sa riktignok til meg at hvis spanske myndigheter ikke kunne gjøre dette, måtte jeg få et bevis på det og komme tilbake til dem, sier Jorunn Andersen Mørch, som nå er hennes offisielle navn.

Les også: Nektes å ta ektemannens navn

Ekterparet Mørch måtte engasjere advokat Erik Saunes i Alfaz for å overbevise norske myndigheter om at de måtte ordne opp. Ingen utenlandske myndigheter kan endre etternavn til norske statsborgere med norsk pass. Dette er det bare Norge, og Skatteetaten, som kan gjøre. Hvis man da ikke møter en vanskelig saksbehandler på dette offentlige kontoret.

– Jeg synes det er ganske urettferdig at vi blir behandlet slik av Skatteetaten selv om vi har meldt utflytting fra Norge. Vi er da fremdeles like gode nordmenn som dem som bor i Norge. For meg virker det som vi i denne saken er blitt straffet fordi vi har meldt utflytting, sier Jorunn A. Mørch.

Les også: Skilsmisse hvert 29. minutt

Nå er hun glad saken er løst, og at hun endelig kan kalle seg Mørch. Og ikke minst at ektemannen Hans Petter kan si at dette er min kone – Jorunn Mørch.

Jurist i Skatteetaten, Harald Hammer, forteller til Vikingposten at den norske navnelovens paragraf 14 er krystallklar på dette området.

– Ja, det stemmer at nordmenn som har meldt utflytting må søke om navnendring i det landet de bor i. Navnelovens paragraf 14 sier at bare folk bosatt i Norge kan søke om å forandre navnet sitt. I denne saken må de det gjelder oppsøke et kontor i Spania og få en bekreftelse på at spanske myndigheter ikke kan endre navnet til en norsk statsborger, sier Harald Hammer.

 – Mørch prøvde å få hjelp av både konsulatet og ambassaden allerede i 2008. Men de fikk ikke mer hjelp der enn de gjorde da de henvendte seg til
Skatteetaten i Oslo. Det vil si null og niks. Skjønner du ikke at tre års jobb, frustrasjon og til slutt advokathjelp virker helt meningsløst bare for å få skiftet etternavn?

– Min jobb er ikke å være enig eller uenig. Jeg kan bare bekrefte at Norge
er et av landene i Europa som bruker bostedet når folk skal søke om å skifte
navn. Dette er et folkerettslig problem, og norsk folkerett er ikke enkel, sier Hammer.