Marihuana mot kreft

Oppsiktsvekkende spansk studie.

Spaniaavisen

Publisert 3. april 2009 18:05

MADRID

Et kjemisk stoff i marihuana synes å bidra til nedbryting av kreftceller i hjernen. Dette gir håp for framtidens kreftbehandling, skriver forskere fra Spania i en studie som ble offentliggjort tidligere denne uken.

Forfatterne fra Complutense-universitetet i Madrid samarbeider med forskere fra andre universiteter. Under arbeidet har de funnet at den aktive komponenten i marihuana, tetrahydrocannabinol (THC), gjør at kreftceller ikke lenger formerer seg. Studien, som er trykket i aprilutgaven av Journal of Clinical investigation, et tidsskrift fra USA, demonstrerer at THC og andre beslektede cannabinoider synes å kunne bli “en ny familie med potensielle antikreftagenter”.

Les også: 27-åring drev marihuana-gartneri

Forfatterne hevder at det kjemiske stoffet kan vise seg nyttig i utviklingen av framtidens antikreftagenter. Vitenskapsmennene baserte forskningen på mus. Først stimulerte de veksten av kreft på musene. Deretter fikk de injisert en daglig dose med THC nær svulsten.

Forskerne har også analysert svulstene på to pasienter i en eksperimentell behandling ved å se på effekten av THC i forbindelse med en spesielt aggressiv form for hjernesvulst, og fant resultater “på linje med de kliniske forsøkene” først observert på musene i laboratoriet.