Mangel på isolasjon er årsaken til de fleste fuktskader i murbygninger

Albir-firma har gått fra tre til 29 ansatte.

Spaniaavisen

Publisert 9. oktober 2014 09:17

ALBIR

Peter Hansen i byggefimaet Peter Hansen e Hijos S.L. råder boligeiere til å bruke fagfolk samt registrerte og autoriserte firmaer ved oppgradering og oppussing av boligen.

Byggefirmaet holder til i Albir og ble startet for 15 år siden av Peter Hansen. Sammen med to håndverkere begynte han å renovere hus i området Altea, Alfaz del Pi, Albir og Benidorm. De gjorde alt fra murarbeid og maling til installering av nytt kjøkken, rørleggerarbeid og elektrikerarbeid. Etter noen år knyttet firmaet til seg et stort forsikringsselskap som utvidet jobbspekteret og flere håndverkere ble ansatt. For fem år siden begynte byggefirmaet å gjøre veiarbeid og struktur for nye urbanisasjoner for Altea kommune.

Ser du etter håndverker, advokat, tolk eller andre? Finn telefonnumre i vår bransjeguide her

I dag har firmaet 29 ansatte med egen elektriker, rørlegger og snekker og andre fagarbeidere innen blant annet flislegging og murarbeid. Samt to arkitekter som utarbeider større byggeprosjekter og nybygg. 
90 prosent av kundene byggefirmaet har er norske.

– Da jeg startet opp for 15 år siden drev vi hovedsakelig med murarbeid. Vi har lang erfaring med renovering av gamle murhus og bygging av nye, sier Hansen til Vikingposten. 

Hansen sier at det før i tiden ble benyttet kun 25 centimer tykke murblokker og ingen isolasjon. Uten isolasjon blir det lett kondensdannelser på grunn av temperaturforskjellen ute og inne, som er en årsak til at fuktskader dannes. Men nå er det andre restriksjoner. Ved nybygg benyttes 25 centimeter tykke murblokker på ytterveggene. Deretter isolasjon, enten glave eller isopor, og til slutt en syv centimeter rød murstein på innerveggene. 

Les også: Bankene har over 10.000 boliger for salg i Alicante-provinsen

Murgjerde rundt huset krever først og fremst et godt fundament og drenering. Her benyttes ikke to lag med murblokker med isolasjon imellom, men etter første blokk legges membran for å beskytte mot fukt fra bakken.

Utvendig og innvendig mur kan pusses kun med sement eller andre spesialprodukter som er utviklet for å holde fuktigheten ute. 

Hvilke råd har du til eiere av hus eller leiligheter som er plaget av fuktighet?
– Det er mange måter å løse fuktighetsproblemer på i eldre hus og leiligheter. Det viktigste er først å lokalisere hvor fuktigheten kommer fra. Uten membran kan det lett komme opp fukt nedenfra eller fra veggene, som er det største problemet i for eksempel eldre hus i gamlebyen i Altea. Kommer fuktigheten fra grunnen er en god metode å borre hull i gulvet og sprøyte inn en spesiell type silikon som hindrer fuktigheten i å trekke seg opp og gjennom veggene. Når det gjelder hus er stikkordet ny drenering. Fordi vannet graver ut fundamentet slik at huset synker og det oppstår sprekker og deretter fuktighet.

Hansen fremhever at dårlig isolerte bad oftest er hovedårsaken til fuktskader. Han sier at i Norge benyttes alltid vanntett membran på gulv og vegger i våtrom før flislegging, men at dette som oftest ikke er tilfellet i Spania.

– Flisene legges direkte på veggen også uten at fliselimet dekker hele flisen. Ved første øyekast kan det se veldig fint ut, men ikke la deg lure. Etter kort tid danner det seg fuktighet under flisene på grunn av mangel på membran og de begynner å løsne. Mitt viktigste råd er å benytte fagfolk og registrerte og autoriserte firmaer slik at man har garantier for jobben som blir gjort. Spesifiserte kontrakter med detaljerte beskrivelser på hvordan arbeidet skal gjøres, bruk av materialer, priser med mere er viktig for å unngå problemer i etterkant. Det er lett å bli lurt og «det billigste er som oftest det dyreste». Er man i tvil om standarden på boligen man har tanker om å kjøpe, så bruk en byggmester til å gå nøye gjennom den, råder Hansen. 

Hansen understreker at nordmenn er kvalitetsbevisste og vet hva de vil ha og hva som må gjøres, men at det blir vanskelig å følge opp og stille krav hvis ikke detaljerte kontrakter er utformet.