Manetinvasjon på Costa Blancas strender

Strendene var i morgentimene farget blå.

Terje Aspdahl

Publisert 12. april 2021 12:55

TORREVIEJA

Strendene i Vega Baja ble farget blått av et stort antall maneter som dukket  i morgentimene søndag på kysten av Orihuela Costa, Torrevieja og Guardamar del Segura.

Maneten som er veldig vanlig i Middelhavet er i slekt med den fryktede maneten portugisisk krigsskip, men er i følge ekspertertene helt ufarlig. Dette fordi de små tentaklene ikke kan trenge gjennom menneskets hud. De mangler også muligheten for egen bevegelse, så de flyter i vannet og flytter seg takket være «et seil».

På norsk kalles den bidevindseiler og er en småmanet som driver i overflaten i varme hav. Den ligner som nevnt på portugisisk krigsskip, men er mye mindre, som regel cirka 30 milimeter i diameter. Kroppen er en avlang blå skive som driver i vannskorpa. På skiva sitter et seil som stikker opp i lufta.

Disse manetene kan strande i live, i så fall vil en mørkeblå masse bli observert, eller hvis de allerede er døde vil de være hvite. Maneten er typiske matkilde for blant annet skilpadder.

Det er nå en unik mulighet til å observere virvelløse dyr på strendene i Vega Baja, men den stikkende og selvlysende maneten Pelagia noctiluca har også dukket opp. Det advares om at man må utvise spesiell forsiktighet med denne maneten. Hvis den kommer i kontakt med huden vår, kan det bli behov for medisinsk hjelp.