Må ofre boligen for ny Alfaz-vei

Bjørn Zernichows hus i Alfaz blir jevnet med jorden for å få plass til en ny vei. Huset har vært i familiens eie siden det ble bygd i 1963. Fem generasjoner har bodd i villaen.

Spaniaavisen

Publisert 2. september 2008 16:58

ALFAZ DEL PI

Villaen til Bjørn Zernichow (61) er en av mange eiendommer som blir jevnet med jorden for å få plass til den nye N-332 som skal gå utenom både Altea og Alfaz. Veiprosjektet kan ikke stoppes. Nå er det erstatningskravene mot kommunene som gjelder. Zernichow har allerede engasjert advokat som
utelukkende skal hjelpe til med å få mest mulig rettferdig erstatning for kommunens ekspropriasjon.

Aller helst ville ikke Bjørn hatt denne nye veien i det hele tatt. Den skal gå parallelt med AP7 nesten hele strekket fra Altea til Villajoyosa. Derfor mener Zernichow og de fleste andre berørte grunneiere at kommunene like godt kunne kjøpt plass på AP7 og lagd noen nye avkjøringer.

– Dette er utrolig bittert. Her har vi en villa som har gått i arv i tre generasjoner etter bestefaren til min ekskone bygde den i 1963. Nå har både mine barn og barnebarn bodd her. Det vil si fem generasjoner. Huset har en
perfekt beliggenhet. Vi har utsikt mot Benidorm, ligger i gang avstand til Alfaz og er helt usjenert for innsyn. Tomten er på cirka 1,5 mål. Hvordan skal vi få igjen noe liknende, spør en oppgitt Bjørn Zernichow.

Alfaz kommune har gitt Zernichow lite informasjon. Han har selv måttet oppsøke kommunens ingeniører for å få ut et kart over den planlagte traseen. Ifølge kilder i kommunen Zernichow har snakket med kommer veien til å bli begynt på i løpet av halvannet år.

– Kommunen har et ansvar for å gi oss tilsvarende hus og tomt tilbake. Ellers skal vi økonomisk kompensasjon tilsvarende markedsverdien på huset vårt. Jeg håper vi kan få dette i orden fort slik at jeg igjen kan begynne å
planlegge livet videre. Nå kan jeg ikke gjøre noen ting med huset. Ingen oppussing, utvidelser eller bygging av svømmebasseng. Jeg flyttet ned hit for godt i 2005 og både jeg og samboeren min er residente i Spania. Her har vi altså bodd fast i tre år uten å kunne gjøre noe som helst, sier Zernichow.

Han har vært med i aksjonsgruppen mot veibyggingen siden 2004. Men de har ikke blitt hørt på under prosessen. Den nye veien vil bli bygd akkurat lik den nye N-332 som er bygd utenfor Villajoyosa. Den er av typen ”Variante”. To brede kjørebaner.