Liv orker ikke benytte ferieboligen sin om sommeren på grunn av bråket fra nabopuben

I urbanisasjonen La Florida i Orihuela Costa har man klaget over høy musikk fra puben «Emerald Isle»  i årevis. Det holdes utekonserter der sju dager i uka til sent ut på kvelden.

Spaniaavisen

Publisert 22. juni 2017 08:50

ORIHUELA COSTA/LA FLORIDA

Liv Aarstad og mannen har klaget på bråket til ingen nytte siden de kjøpte feriehuset, og vet snart ikke sine arme råd.

Liv Aarstad hadde aldri kjøpt feriehuset i Calle Mercurio om hun visste at det skulle være så mye støy der.– Det er veldig plagsomt, for jeg og nærmeste naboen kan ikke en gang høre hverandre selv om vi skriker. Det er ingen som sitter ute om kvelden. Folk går heller innendørs hvor det ikke er like bråkete, sier Aarstad oppgitt. 

Familien reiser aldri nedover i juli, august og september lenger, for da er det turistsesong, hvilket betyr at det er full rulle på Emerald Isle. De var der i tre uker første sommeren, og det var mer enn nok.

– Vi kjøpte feriehuset for fire år siden, og det var i januar eller februar. Da var det rolig her. Vi spurte megleren om det var mye støy fra puben, men han sa bare at La Florida var et koselig område hvor det ofte var arrangementer. Sjekk ut på forhånd om det finnes noen bråkebøtter i nabolaget, sier jeg bare. Man kan ikke stole på meglere. Det er flere enn oss som har vært plaget. Det var et norsk par som bodde i samme gata før, men de flyttet lenger opp. Bråket var en av hovedgrunnene, forteller hun.

Sett denne? Vil bygge fem skyskrapere i Torrevieja – slik kan de bli

Aarstad har målt desibelnivået fra takterrassen for å vise hvor høyt de faktisk spiller.– Jeg vet ikke hva grensen er for hva som er lov, men jeg målte 74 desibel her oppe om dagen. Det har vært godt over 80 desibel andre dager.

Emerald Isle er en familiebedrift som har blitt drevet av Seamus Moran i 15 år. Aarstad har vært i kontakt med sønnen Paul Moran, og han er, i følge henne, ikke den enkleste å ha med å gjøre.

– Første gangen jeg ba dem dempe musikken var i mars 2016, og det har ikke vært tegn til forbedring. I begynnelsen var han høflig nok, men ikke nå lenger. Han er en aggressiv fyr som kommer med trusler om man sier i fra. Jeg har lest anmeldelser om Emerald Isle på Tripadvisor, og det er visst ikke bare jeg som har hatt problemer med han. Han er stygg i praten, så jeg skjønner godt at folk er i konflikt med han. Siste gang jeg sa i fra var i begynnelsen av denne måneden.

Gjør som flere enn 21.000 andre – følg oss på Facebook og få nyhetsoppdateringene direkte på din side

Liv Aarstad viser oss sms-korrespondansen mellom henne og Paul Moran. I den siste meldingen står det: 

– Flytt tilbake til Norge, ditt rasshøl! Orihuela Costa er en turistsone. Om det er trøbbel du vil ha…

Nå har hun gitt opp å si i fra direkte til Paul Moran, men hun håper at noe kan bli gjort snart.

– Jeg tror ikke de har lov til å spille musikk utendørs lenger enn til midnatt, men en natt våknet jeg klokken halv to av den. Det var bare den ene gangen da. Jeg har snakket med flere naboer, og de fleste gidder ikke å klage en gang. De sier: «Hva skal man gjøre da, om det er sånn at han har retten på sin side?» De lukker heller døra. I urbanisasjonen her er reglene slik at man skal være stille klokken 23, så hvorfor er det ikke likt for alle? Hvorfor får andre ture på til langt på natt?

Aarstad har nylig snakket med noen norske naboer. De har også klaget utallige ganger, men det har bare ført til forbigående senkning av støyen. De fortalte henne at politiet holdt oppsikt over virksomhetene i andre enden av parken og benyttet støymåler, og at en av dem fikk to ukers karantene på grunn av for høy musikk. De har blitt enige om å sende inn klage, og forsøke å få med flere til neste årsmøte i urbanisasjonen.

Verner Orfjell og kona hadde leilighet i samme gate i ti år, ikke langt fra puben.

– Mye av grunnen til at vi flyttet i 2012 var bråket fra puben. De første årene var ikke så ille, men det har bare tatt seg opp med årene. Nå bor vi en gate lenger bort med blokker i mellom vårt hos og «Emerald Isle». Vi hører musikken derfra også her, men ikke på langt nær så ille som før. De første årene holdt de også på til langt over midnatt. At bråket fra puben forringer priser på boliger og muligheter for utleie er det liten tvil om, sier Verner Orfjell.

Innehaver Seamus Moran påstår at det bare er ekteparet Aarstad som har kommet med klager og at etablissementet følger alle regler.

– Den dama klager jo hele tiden. Til og med hennes sønn sier at hun klager på alt, og hun klager når vi har barneshow her også. Mannen hennes er ofte innom og kommer med trusler. Jeg skjønner ikke hva problemet er, for vi kommer godt overens med de andre naboene i området. 50 prosent av klientellet vårt er skandinaver. Vi har eid bedriften i 15 år og aldri fått noen klager fra andre. Hun bor også i enden av gata, så musikken kan ikke være så høy der. Vi har et veldig godt forhold til naboene. Urbanisasjonens velforening bruker faktisk å ha møtene sine på puben vår, hevder Seamus Moran.

Policia Local sier det på generelt grunnlag skal være stille fra midnatt om sommeren og klokken 23 om vinteren.

– Det skal foreligge en lisens for hver eneste kveld og hvert arrangement det er live-musikk involvert i underholdningen. Når arrangementet skal avsluttes står i hver enkelt lisens. Vi reiser alltid og sjekker om alle papirer er i orden, om vi får klager fra naboer i nærheten av de forskjellige puber og restauranter, og klagen tar vi imot også på engelsk. Man kan også legge inn en skriftelig klage ved rådhuset, sier vakthavende betjent til Vikingposten.