Liten smitterisiko på fly

... men her er du mest utsatt.

Terje Aspdahl

Publisert 24. august 2020 10:33

FRANKFURT

En gruppe tyske turister som var smittet av coronaviruset, returnerte fra Israel med fly. De reiste uten munnbind,  og flyturen varte i mer enn fire timer.

Etter flyturen ble det oppdaget to tilfeller av coronasmitte. Dermed bestemte en gruppe tyske forskere seg for å analysere saken. Resultatene fra denne studien er nå publisert i JAMA, tidsskriftet til American Medical Association.

Forskere fra Frankfurt universitetssykehus tok kontakt med alle passasjerene på flyturen for å undersøke risikoen for smitte blant passasjerene.

Det var 102 passasjerer om bord i flyet, inkludert en gruppe på 24 turister. Denne gruppen hadde vært i kontakt med en hotellsjef i Israel som hadde testet positivt på viruset. De bestemte seg for å teste disse ved ankomst Frankfurt. Syv ga positive resultat.

Sett denne? Fem Costa Blanca-hoteller på toppliste

To uker senere kontaktet man de andre 78 passasjerene. På spørsmål om kontaktene og symptomene deres, og ved å teste flere av dem, fant de to passasjerer som sannsynligvis var smittet under flyturen – det var to personer som satt over midtgangen fra de opprinnelige syv tilfellene.

Forskerne mener at smitteområdet i et fly strekker seg to rader foran og to rader bak. Overraskende nok ble en person som satt i rett linje foran to turister som var smittet, ikke smittet.

– Personen på rad 44 fortalte at han hadde hatt en lang samtale med to passajerer på rad 45, forteller Sandra Ciesek, direktør for Frankfurt Institute of Medical Virology til AFP.

To passasjerer som satt rett bak en som var smittet ble heller ikke smittet.

– Vi ble overrasket over å finne så få smittede, sier Sebastian Hoehl fra det samme instituttet. Studien bekrefter at overføringer på et fly, i mangel av masker, er mulig. Forskeren understreker at smittefrekvensen er lavere enn forventet med tanke på at ingen av passasjerene brukte maske.

Videre bemerker forskerne at ved flere flere studier av flyvninger fra Wuhan i Kina i begynnelsen av pandemien, konstaterte at det ikke hadde vært smitte om bord der passasjerene hadde på seg ansiktsmaske.