Leide spesialagenter til å hente sønnen fra norsk skole i Albir

Sikkerhetsfirma drev spaning i flere dager før de aksjonerte - operasjonen kostet 200.000 kroner.

Spaniaavisen

Publisert 15. mars 2012 17:28

ALBIR

Det var 27. september i fjor at en 10 år gammel gutt ble bortført mens han var på vei til den norske skolen i Albiråsen i Alfaz del Pi kommune. Nå forteller faren hvordan han ved hjelp fra et norsk sikkerhetsselskap hentet hjem sønnen som han hevder ble bortført av moren.

– Jeg forteller historien fordi jeg ønsker økt fokus på Justisdepartementets håndtering i saker der barn bortføres til utlandet av sine foreldre. Jeg brukte egne penger og et privat sikkerhetsselskap for å få sønnen min hjem. I Justisdepartementets statistikk er saken likevel registrert som et eksempel på en velfungerende retur, som følge av Haagkonvensjonen. Slik er det ikke, sier han til Nettavisen.

– Det verserte falske anklager og beskyldninger om overgrep. Etter fire måneder valgte politiet å henlegge anklagene som åpenbart grunnløse. Den største grunnen til at saken ble henlagt var selvfølgelig at alle beskyldningene var usanne, sier faren.

Les også: Norsk gutt bortført på Costa Blanca

Ansatte fra sikkerhetsfirmaet ABP World Group dro til Spania og spanet flere dager før operasjonen ble iverksatt.  Dagen da han oppsøkte og hentet hjem sønnen fra den norske skolen i Albir, oppsto det likevel håndgemeng.

– Jeg brøt ikke loven. Det som skjedde var at selskapets agenter holdt igjen personer som ville hindre meg i å hente han, sier han.

Martin Waage, sjef i sikkerhetsselskapet ABP World Group, opplyser at operasjonen kostet rundt 200.000 kroner og ble ansett som relativt udramatisk.

– Vi var to operatører som dro til Spania med faren og broren. Vi hadde gjort en del forarbeid før operasjonen og brukte kort tid på å lokalisere ungen. I det faren hentet barnet ble han fysisk hindret. Vi valgte da å bryte inn, ta nakkegrep på en mannsperson og få kontroll på han, mens faren og sønnen kom seg i sikkerhet, sier Waage til Nettavisen. 

Den største utfordringen var å komme seg ut av Spania før lokalt politi kom på sporet. – Men vi hadde planlagt en fluktrute, så det ble ikke noe problem, sier Waage.