Lasse Erik (65) sykler jorden rundt

Vi møtte ham i Albir.

Spaniaavisen

Publisert 27. mars 2014 10:03

ALBIR

Svenske Lasse Erik Frødeberg (65) sykler jorden rundt til inntekt for kreftforskningen.

Spaniaavisen møtte Lasse Erik Frødeberg i Albir hvor han gjorde en dags stopp på sitt jorden rundt-prosjekt på sykkel. Han har nå syklet 17.800 kilometer av totalt 200.000. Turen er planlagt å ta hele 10 år. 

Hvorfor sykler du jorden rundt?
– Nå er jeg pensjonist og har tid. Jeg vil se meg omkring, treffe folk og bli kjent med andre kulturer og utfordre meg selv og ikke minst samle inn penger til kreftforskningen. Jeg har mange venner som har kjempet med sykdommen og dessverre også tapt kampen. Derfor ønsker jeg å gjøre noe, sier Lasse Erik Frødeberg.

Finn hjelp i vår bransjeguide her

27. juni 2012 startet turen fra Kirkenes. Han syklet deretter til Nordkapp og Trømsø og langs kysten til Sandefjord hvor han var innom Bergen, Stavanger og Kristiansand. Fra Sandefjord gikk turen langs svenskekysten til Helsingborg. Hvor han ble nødt til å ta en pause på syv måneder på grunn av underernæring og reiste da hjem til Göteborg.

– Jeg hadde ikke vært flink nok til å ta til meg næring, ble utmattet og fikk problemer med magen. Men 2. april i fjor var jeg på sykkelen igjen og startet da opp fra Helsingborg og syklet da østkysten til Finland og fulgte deretter den finske grensen til St. Petersburg. Så ble det de baltiske landene før jeg kom til Polen, Tyskland, Danmark, Nederland, Belgia, Frankrike og Nord-Spania hvor jeg parkerte sykkelen og reiste til Sverige i tre uker, sier Frødeberg.

Vel tilbake i Nord-Spania syklet han langs nordkysten, så til Portugal og fulgte kysten til Cadiz, Gibraltar og så til Albir.

Les også: Har laget sykkelsete som ikke ødelegger sexlivet

– Hva synes din famile om prosjektet?
– Jeg har fire barn i 20-årene og de synes jeg er gal, men gal på en positiv måte. De sier at jeg må gjøre det jeg brenner for og at jeg da ihverfall ikke kommer til å ende opp i godstolen som gammel og angre på det jeg ikke har gjort. Min venninne er også positivt innstilt. Hun følger turen via GPS og hjelper til hvis noe uforutsett skulle skje. Jeg har med meg et lite solpanel som lader opp GPS og mobilen under turen, sier Frødeberg.

Oppakningen på sykkelen veier 75 kilo, like mye som han selv veier, og han har med seg alt han trenger av utstyr til å campe underveis. Turen har Frødeberg planlagt i en 10 – 12 års periode i ledige stunder. Han har jobbet med langtransport i Norge og Sverige i over 30 år og er vant til å være lange perioder alene.

– Jeg har ikke forbredt meg fysisk til turen. Men hadde planer om å trene meg opp to måneder i forveien, det fikk jeg ikke tid til. Det mentale er vel så viktig. Turen har gått strålende til nå og jeg har ikke opplevd noe ubehagelig. Bare hyggelige møter med folk som har bedt meg inn i deres hjem. Hvert land har sin særegenhet, men jeg må nevne at det vakreste landet er Norge, hvor jeg har hatt fantastiske naturopplevelser. Jeg er i bra form og i morgen onsdag starter jeg opp igjen og sykler kysten opp til Frankrike og den franske riveraen og langs kysten til Italia, sier Frødeberg.

Les også: Ole Paus og Ketil Bjørnstad til Spansk-Norske dager

10. mai reiser han tilbake til Sverige for å feire sin sønns bursdag 16. mai, og sin egen 17. mai. Så reiser han til Trondheim for å jobbe frem til oktober.
– Det blir for varmt å sykle i denne perioden og jeg håper også at det i løpet av den tiden blir fred i Syria, sier Frødeberg. 

Han fortsetter deretter turen til Israel, Egypt og vil innom nord-og sør Afrika før han sykler til Asia, Kina, Russland, Nord- og Sør-Amerika samt Alaska før turen går til Russland og Sibir. Turen skal avsluttes der hvor den begynte, i Kirkenes.