Lager det beste ølet i Spania med hjelp fra en norsk ekspert

Nordmann er medeier.

Spaniaavisen

Publisert 10. juni 2019 06:12

ALTEA

Det hele startet da Mayte Pardo og Jorge Sanchez ble kjærester og han fortalte henne om sin drøm, som gikk ut på å starte eget ølbryggeri i Altea. Nå går bedriften inn i sitt sjette år, og kan skryte av mange nasjonale og internasjonale premier og en nordmann som medeier.

Det er tidlig mandag morgen når Vikingposten kommer innom bryggeriet som befinner seg i en litt avsides gate i Altea sentrum. Det er Mayte som presenterer seg først, og hun bare smiler når Vikingposten beklager at den måtte avlyse møtet forrige uke. 

– Det var egentlig like greit for oss for vi har hatt det travelt i det siste! Og vi er så takknemlige for at dere fant veien til bryggeriet, som vi er veldig stolte av. Jeg og Jorge sa opp våre faste og trygge jobber for denne bedriften og vi investerte absolutt alt vi hadde. 

Nylig vant Althaia bryggeriet gullmedaljen i konkurransen Madrid Brew Competition 2019. Noe som betyr det har den aller beste IPA-ølen (India Pale Ale) i Spania. 

– Mange journalister har kontaktet oss på telefon for å spørre om denne prisen, men vi har allerede vunnet mange andre medaljer for våre produkter. Siden vi startet for fem år tilbake har vi mottatt hele 20 priser til sammen, 13 internasjonale og syv nasjonale. Det er vi veldig stolte av, og ikke minst glade, for det ligger enormt mye arbeid bak. 

Veien går inn i selve bryggeriet hvor Jorge Sanchez står. Han er mannen bak ideen og har alltid hatt store glede av å lage øl som han begynte å produsere hjemmefra. 

– Det er noe helt spesielt med håndlaget øl for det er et levende og sunt produkt som bevarer alle sine næringsrike egenskaper i motsetning til det industrielle produktet, opplyser han. For ikke å snakke om aromaen, fargen og smaken. Det er en unik opplevelse.

På vei tilbake inn i selve butikken møter vi Jens Maudal, som ved en ren tilfeldighet ble medeier i bedriften. Han startet Haandbryggeriet i Drammen i 2005, men er nå pensjonist.

– Jeg bor i Albir halve året, og må innrømme at jeg blir litt rastløs når jeg er her, jeg liker å ha noe å gjøre. Dette hørtes ut som et spennende prosjekt og jeg tok kontakt med eierne for å vite mer.

Det var på en vinsmaking på Mendoza i Alfaz at Maudal fikk høre om Althaia. Da han først møtte Mayte og Jorge fant de tonen med én gang. 
– Jens er for oss en viktig brikke, vi har lært mye av han, smiler Mayte. Han sitter på mye kunnskap og er veldig dyktig.

Maudal synes det er spennende at det spanske paret turte å satse på et bryggeri, og var ikke i tvil om å bli med i bedriften da han fikk tilbud om det for et par år tilbake.

– Å starte et bryggeri i Altea eller hvor som helst på Costa Blanca hvor det attpåtil ikke finnes noen tradisjon for bryggeri, er modig gjort. Her er tilstandene like som de var i Norge for over ti år siden da mange mikrobryggerier begynte å produsere øl der. Det var veldig vanskelig å nå skjenkesteder, for de store bedriftene hadde stor makt og den brukte de dessverre for å ødelegge for de små. Men i dag har ting forandret seg, og nå er det så mange små produsenter at de utkonkurrerer hverandre.

Han håper mange nordmenn tar turen innom bryggeriet, hvor både bedrifter og enkeltpersoner kan komme og kjøpe øl, som faktisk ikke er så dyrt. 

– Det bor jo flest eldre nordmenn her i området, og de er vant med sin pils og vil helst ha den, smiler Maudal mildt. Men blant den den yngre generasjonen er håndlaget øl veldig populært.