Lærer bort norske julemattradisjoner i Spania

Tore Johnny Dale og Henrik Ibsen er uadskillelige. I 19 år har førstnevnte stått bak grytene på den norske restauranten i Torrevieja som bærer den kjente forfatterens navn.

Spaniaavisen

Publisert 17. desember 2010 18:57

TORREVIEJA

Det er travle tider for Tore Johnny Dale om dagen. Ulikt restauranter i gamlelandet innfører han ikke julematen før vi skriver desember på kalenderen.

– Det er noe ordentlig tull at man skal møte juledekorasjoner og glitter og pinnekjøtt og ribbe i oktober. Heldigvis bor jeg i Spania. Her starter man ikke så tidlig med julefjaset. Gjestene mine begynner å spørre etter julematen i midten av november, men jeg holder stand, hvis det ikke er helt spesielle grunner til noe annet, forteller Tore Johnny Dale til Vikingposten BOLIG.

Les også: Julaften på svorsk i Torrevieja

Neste år fyller Henrik Ibsen i Torrevieja 20 år. Restauratøren røper at gjestene vil merke det gjennom hele året. 20 år for en norsk bedrift i Spania er gammelt og ærverdig.

– Men tilbake til julematen. Hvem kommer og spiser hos dere i desember?
– Ofte er det små eller større grupper av bedrifter eller privatpersoner. Både engelskmenn og spanjoler har lært å sette pris på god, tradisjonsrik norsk julemat. Kanskje ikke like mye lutefisk og pinnekjøtt som ribbe. I det hele tatt går det aller mest av ribbe, medisterkaker og rødkål. Kanskje folk sparer pinnekjøttet til julaften, undrer mesterkokken.

Les også: Leier inn tusener av statister for å teste den nye flyplassen

– Og det perfekte pinnekjøttet?
– Her brukes det lam fra New Zealand. Det er faktisk bedre enn norsk lam. Jeg er ikke avhengig av bjørkepinner, men må noen ha dem, får de ta med fra Norge. Her finnes de i hvert fall ikke. Det viktigste med pinnekjøttet er at det skjerpes litt i steikeovnen etter at det er ferdig kokt. Da får det en sprø overflate og smaker nydelig. En god, hjemmelaget rotmos hører til. Kålrabien bør komme fra Nord-Europa. Ellers hører potet, gulrot, fløte og godt smør til for at rotmosen skal bli god.
Jeg koker kjøttet i stedet for å la det trekke. Det blir mer enn nok smak på kjøttet likevel. Men altså, steikeovnen til slutt. Ikke glem det!

På jakt etter fagfolk? Trenger du hjelp? Sjekk ut vår bransjeguide her

På Henrik Ibsen lager Dale pinnekjøtt på bestilling. Dessuten har han lært opp slakter Rios i Torrevieja i norsk julemattradisjoner. Han har fått oppskrift på både medisterpølser og –kaker fra Tore Johnny Dale.
– Det er en gammel oppskrift etter slakter Eide i Ulefoss som Rios bruker. Det har han fått av meg. Ganske festlig, men du verden så godt. Dessuten har jeg fortalt ham hvordan pinnekjøttet skal lages. På den måten er jeg sikret en god leverandør av julematen, mener Dale.

Dale innrømmer at han blir fortere sliten nå enn før. Men aldri lei. Han har lært seg å bruke lengre tid for å unngå stress, også i julestria.

– Har du noen ønsker for det nye året?
– I disse krisetider har jeg fortsatt det ønsket at nordmenn og skandinaver skal sette pris på oss som driver restaurant her nede. På den måten overlever vi. Ellers må jeg jo legge til at vi er privilegerte som er nordmenn her nede. Spanjolene har det ikke godt om dagen. Det må vi også tenke på, sier Tore Johnny Dale.

Julaften blir det fullt hus på Henrik Ibsen. 50 feststemte gjester får all den gode maten de forventer, samt julenisse og mer til.