Krever ny førerprøve om prikkene i førerkortet ryker

Spania innfører en rekke nye regler - vil også kreve inn bøter over landegrensene.

Spaniaavisen

Publisert 16. februar 2014 16:04

MADRID

Nye trafikkregler betyr at utenlandske bilførere nå kan bli sporet opp i hjemlandet, og bli avkrevd betaling for bøter. Spania vil delta i et informasjonsdelingssystem i EU. Dette vil gjøre det enklere å kreve inn bøter over landegrensene.

Bilførere som har mistet prikker i sertifikatet må opp til ny prøve for å få dem tilbake.

I andre europeiske land, som for eksempel Storbritannia, starter man med blankt førerkort og får prikker etterhvert som man begår trafikkovertredelser. Prikkene forsvinner deretter automatisk etter noen år.

Trenger du hotell eller leilighet i Spania? Her kan du gjøre alle bookinger

Slik er det ikke i Spania, her starter man med 12 prikker og og mister prikker etter trafikkovertredelser. For å få prikkene tilbake må man delta på kurs og undervisning.

Tidligere ville man få tilbake prikkene etter et slikt kurs, nå endres dette. Heretter må man oppsøke et DGT-kontor hvor man må avlegge en prøve. Først etter å ha bestått denne kan man få tilbake de prikkene som man har mistet.

I de nye trafikkregelene vil boten for kjøring i alkoholpåvirket tilstand bli satt til 500 euro, ikke 1000 slik det er foreslått. Det blir imidlertid mulig å bøtelegge en bilfører med 1000 euro om promillen er over det dobbelte av det tillatte.

Også kjøring i narkotikapåvirket tilstand kan medføre 1000 euro i bot.