Krangler om ulovlige immigranter

Det er forskjellig oppfatning av hvor mange som egentlig oppholder seg ulovlig i Spania.

Spaniaavisen

Publisert 13. januar 2009 06:39

MADRID

Det nasjonale spanske statistikkbyrået (INE) hevder det nå er 945.000 papirløse immigranter i Spania. INE kommer fram til sitt anslag ved å ta immigranter som er registrert i kommunene (5,22 millioner) og trekke fra de som har residencia (4,27 millioner). Men det regnestykket avviser innenriksministeren.

Alfredo Pérez Rubalcaba hevder at det ikke er mer enn 300.000 papirløse immigranter – altså bare én tredel av hva INE hevder.

– Nesten ingen kommer til Spania uten at myndighetene vet om det, hevder innenriksministeren. Ifølge Rubalcaba har regjeringen de siste fem årene sendt hjem 416.453 immigranter.

Les også: Ny båtlast med ulovlige immigranter

Det var minst 37.000 personer som forsøkte å komme illegalt til Spania i fjor. Det er en nedgang på 24 prosent fra året før, da tallet var
49.000. Størst var nedgangen på Kanariøyene, men også på kysten av fastlandet har det kommet færre siste året.

Innenriksminister Alfredo Rubalcaba mener en av grunnene til at det blant annet kommer færre fra Nord-Afrika er samarbeidet Spania har med landene i regionen, særlig Marokko og Senegal. Og beskjeden fra den spanske regjeringen til mafiaen bak mennesketrafikken er at de aller fleste som tar seg til Spania på denne måten risikerer livet bare for å oppleve at de blir sendt tilbake.

Les også: Spanjoler og immigranter sloss om jobbene