Kollaps for norsk eldreomsorg i Spania

Ingen vil sende eldre fra Norge til Spania.

Spaniaavisen

Publisert 3. april 2009 17:02

COSTA BLANCA

Trondheim kommune har spurt alle norske kommuner om å overta driften av sitt nye sykehjem i Villajoyosa på grunn av pengemangel og liten interesse fra pasienter. Absolutt ingen av de 431 kommunene vil til Spania med sine eldre.  

Sykehjemmet skal offisielt åpnes og overtas av Trondheim i midten av mai. Forhåpentligvis av statsminister Jens Stoltenberg (Ap), mens han er på sitt 17-maibesøk på Costa Blanca. Sannsynligvis en åpning med sikkelig bismak i munnen for Trondheims ordfører fra samme parti. For Trondheim er situasjonen ganske kritisk. Bystyret vil spare penger innen eldreomsorgen, og ønsker å tre ut av avtalen de inngikk med Peder Morset folkehøgskole om driften av skolens nybygde helsehus i Villajoysa. En avtale som har en varighet på 20 år og en verdi på cirka hundre millioner kroner.

Les også: Snudde fiasko til suksess

– Bystyret i Trondheim har bedt om at rådmannen legger frem sak om kommunen kan tre ut av avtalen med Stiftelsen Peder Morset Eiendom AS. Rådmannen har utredet saken og anbefaler ovenfor bystyret å ikke tre ut av avtalen. Saken ble behandlet i formannskapet sist uke og sendes videre til behandling i bystyrets møte 30 april 2009, forteller Eirik Roos, rådgiver i rådmannens stab i Trondheim kommune.

Vikingposten har fått tilgang til sakspapirene, og der sier rådmannen klart og tydelig at avtalen er bindende. Kommunen kan bare komme ut av den ved å enten betale seg ut av kontrakten, eller å få noen andre kommuner til å overta hele leiekontrakten. Dette siste er prøvd, uten at èn eneste kommune viste interesse.

– «Det er helt uaktuelt for Peder Morset stiftelse og Peder Morset Eiendom A.S å avvikle kontrakten eller overdra kontrakten med Trondheim kommune til andre. Det eneste alternativet som kan vurderes av min klient er om en annen, større kommune overtar som leietaker av hele prosjektet, slik at skolens eierskap og skolens tilbud til sine elever blir det samme. Skolen har hele tiden hatt som mål med sitt arbeid med anlegget i Spania å kunne gi et pedagogisk tilbud til sine elever», skriver advokaten til Peder Morset folkehøgskole i et brev til kommunen.

Les også: Helsereise ble mareritt for 90-åring

– Det er skuffende at politikerne i Trondheim fremmer dette forslaget. Vi har bygd helsehuset Havutsikt Vistamar helt etter kommunens spesifikasjoner, og bygget er helt uegnet til andre formål enn sykehjem, sier rektor ved folkehøgskolen, Ingegjerd Smeby til Vikingposten.

I tillegg vet vi at Solgården la ned sitt flotte rehabiliteringssenter før de åpnet det. Nå er dette nybygget innlemmet i vanlig Solgården-drift. Oslo skulle vært i gang med tidenes største eldreomsorg i Altea for to år siden. Det eneste Norges hovedstad har fått til er leie av plass til fem pasienter på CAN-senteret (Bærumshjemmet), tre pasienter på Casaverde og èn pasient på Savia i La Nucia. 

– Her har vi 28 plasser tilgjengelige for Oslo kommune, sa daglig leder for Humania, Jan Ove Nesset til Vikingposten for halvannet år siden. Humania leier 28 plasser på det nye sykehjemmet Savia i La Nucia. Oslo kommune har etter det Vikingposten forstår kun sendt èn pasient til disse plassene. Bare de store «eldre» senterne får driften til å fungere. Betanien (Bergen) og CAN Senteret (Bærum) har full drift.