Klimaforskere spår tørke i Spania

Venter 40 prosent mindre regn.

Spaniaavisen

Publisert 4. april 2009 09:07

ALICANTE

Global oppvarming kan forårsake at nedbørsnivået over midtre deler av Spania og Portugal faller med opptil 40 prosent innen utgangen av dette århundret, i følge en EU-rapport.

Spania og Portugal kan bli hardest rammet av klimaendringene, står det svart på hvitt i rapporten. Den antar også at avlingene kan bli 30 prosent mindre i regionen som følge av mangel på vann.

Se vår bildeserie fra Tabarca her.

Det har vært en økning av hetebølger, lik den vi hadde i 2006, hvor tusener av mennesker døde og vannreservoarer tørket ut.
– For Europa som helhet forventer vi oftere hetebølger. De kommer ikke bare oftere, men varer lengre og blir mer intense, heter det i rapporten.

Reduksjon i jordbruket kan få en dramatisk innvirkning på hele befolkningen, i følge rapporten. – Hele samfunn på landsbygda blir påvirket hvis landbruket ikke lenger blir en næringsvei.

Les også: Får sin første metro

Rapporten advarer også mot at global oppvarming kan gjøre det vanskelig for turisme og energiproduksjonen. Turismen står for rundt 10 prosent av brutto nasjonalprodukt. Sektoren er under press, delvis på grunn av den økonomiske krisen.